Brza detoksikacija uz ove namirnice

Svi znamo koliko je važno redovito čistiti ogranizam od toksina koje svakodnevno unosimo preko hrane, vode, ali i kozmetike. Ovom popisu slobodno dodajte stres i prebrzi ritam života, koji svakako utječu na pad imuniteta i pojavu bolesti.
djumbir detoksikacija
Upravo zbog gore navedenih razloga potrebno je da svake godine barem jednom očistite organizam od toksina. Postoji više načina čišćenja organizma, a skoro svaki wellness centar vam nudi tretmane detoksikacije, ali evo prirodnih i mnogo jeftinijih rješenja.

1. Aloe vera

Aloe vera je biljka koja snažno čisti tijelo od toksina, a uz to uspostavlja pravilan rad želuca i creva.Pijte dnevno čašu prirodnog, nezaslađenog soka od aloe vere. Ovaj sok sadrži polisaharide koji jačaju imunitet i potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, glavne borce protiv toksičnih tvari. Kako biste ostvarili najbolje rezultate, osim aloe vere, pijte puno vode i cijeđene sokove.

2. Maslačak

Maslačak je odličan za čišćenje i jačanje jetre. Njegovi ekstrakte upotrebljavaju u dodacima prehrani namijenjenim za poboljšanje rada jetre.
Svježe listove maslačka možete dodati u salatu ili prirodno cijeđeni sok.

3. Kelj

Kelj, alkalno zeleno povrće. Neki ga smatraju previše gorkim da bi ga jeli kao salatu, ali ajurvedska medicina zagovara upravo suprotno, odnosno koristi od dodavanja gorkih namirnica jer imaju izražena ljekovita svojstva. Kako biste neutralizirali gorak okus, promiješajte kelj s drugim povrćem i jedite ga kao salatu.

4. Artičoka

Artičoka je nezaobilazna na popisu namirnica za detoksikaciju. Sadrži cinarin, koji pomaže u prirodnom procesu uklanjanja toksina, štiti i čisti jetru, a usput čisti i pospješuje rad probavnog sustava. Ovo povrće također pomaže u reguliranju kolesterola. Artičoka se ne jede sirova, ali kuhane artičoke su odličan dodatak skoro svim salatama.

5. Korijander

Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka veže za sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma, a zahvaljujući posebnim eteričnim uljima u svom sastavu, korijander pomaže u izlučivanju enzima i stimulira probavu.

6. Đumbir

Đumbir sadrži gingerol, sastojak koji potiče odstranjivanje toksičnih i otpadnih tvari iz organizma, a pritom i ubrzava rad metabolizma. Ukoliko želite uz pomoć đumbira očistite organizam, svakodnevno ga koristiti kao dodatak u jelima, potrebno je samo 30 grama, a možete ga grickati ili konzumirati kao čaj.

7. Brokula

Svaki dan pojedite jednu porciju brokolija.Ovo povrće sadrži sulforafan, koji pomaže organizmu u proizvodnji enzima II faze, koje čiste tijelo od kancerogenih toksina. Preporuča se i konzumiranja klica brokule, koje su odlične u prevenciji protiv raka.
Izvor:alternativa/super zena