Brzo hodanje ili trčanje

Kardiovaskularne vježbe su najbolji primjer. One se smatraju najboljima za mršavljenje i održavanje zdravlja. Lake su za izvođenje, nije potrebna dodatna oprema i učinkovito sagorijevaju kalorije. Brzo hodanje, plivanje i trčanje su samo neke od vrsta kardiovaskularnih vježbi.
brzo hodanje
Postoji prava debata oko toga da li je brzo hodanje bolje i efikasnije od trčanja. Stručnjaci još uvijek nisu otkrili točan odgovor jer sve ovisi od pojedinca.

Koje god vježbe odabrati, trebate znati da svaka nosi prednosti i mane. U obzir morate uzeti svoj cilj, dob i tjelesnu težinu jer nije svaka vježba za svakoga i neće svaka vježba postići iste rezultate.

Zapamtite da treba započeti polako i postupno povećavati vrijeme i intenzitet vježbanja. Ako patite od bilo kakvih medicinskih stanja, svakako se posavjetujte s liječnikom prije početka svakodnevnog vježbanja.

Učinkovitost

Veliki broj ljudi smatra da trčanje troši više kalorija, što i jeste istina. No, nije sve tako jednostavno kada je u pitanju brojanje kalorija. Brzina je važan faktor.

Ako trčite polako, a brže hodate, to znači da ćete brzim hodanjem potrošiti više kalorija. Također, ako ste u stanju hodati duže, a trčati kraće, moguće je da ćete hodanjem potrošiti više kalorija. Stručnjaci ističu da je za potrošnju kalorija najbolja kombinacija trčanja i hodanja.

Kako bismo ravnopravno uspoređivali trčanje i hodanje, obje aktivnosti se moraju odvijati pri istoj brzini i udaljenosti. Kada bi svi čimbenici bili na jednak način zadovoljeni, trčanje bi zauzelo prvo mjesto.

No, učinkovitost brzog hodanja možete značajno povećati nošenjem utega za noge i ruke. Također probajte hodati što brže i duže, jer ćete na taj način povećati potrošnju kalorija.

Što se tiče prednosti za zdravlje srca i krvožilnog sustava, obje vrste vježbi su jednako učinkovite jer ubrzavaju rad srca, disanje i potiču znojenje.

Rizici

Brzo hodanje sa sobom nosi znatno manje rizika od nastanka povreda, u odnosu na trčanje. Sigurno je za sve osobe, neovisno o dobi, spola i tjelesne težine.

Ustvari, brzo hodanje se smatra jednom od najsigurnijih vježbi. Trčanje, s druge strane, povećava rizik od nastanka ozljeda, osobito na području koljena.

Čimbenici kao što su tjelesna težina i životna dob se svakako moraju uzimati u obzir kada je trčanje u pitanju, dok kod brzog hodanja to postaje manje važno.

Trčanje je vježbanje jačeg intenziteta, u odnosu na brzo hodanje, i ne preporuča se osobama koje pate od medicinskih stanja kao što su bolovi u leđima ili koljenima.

Rizik od nastanka ozljeda tijekom trčanja možete značajno smanjiti ako ćete uložiti u kvalitetne tenisice i odabrati dobru površinu za trčanje. To može biti trkaća staza, travnata površina bez rupa ili pak beton.
Izvor:centarzdravlja