Čaj od đumbira prirodan lijek za prehladu

Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje, đumbir je čest sastojak raznih jela i napitaka. Stručnjaci preporučuju da se čaj od korijena koji obiluje brojnim mineralima i vitaminima konzumira svakodnevno, posebice u zimskim mjesecima, jer je najdjelotvorniji prirodni lijek protiv prehlada i kašlja.
caj od djumbira prehlada

Blagotvorni napitak – čaj od đumbira mogao bi imati veliki značaj u zimskim mjesecima, jer uništava viruse koji izazivaju prehlade.

Znanstvenici tvrde da ova biljka predstavlja jedan od najbitnijih i najučinkovitijih prirodnih lijekova, a najviše se koristi za liječenje prehlada i kašlja.

S obzirom na to da ga odlikuju antiviruse karakteristike, đumbir u sebi sadrži velike količine tvari, koje imaju sposobnost uništiti sve viruse u našem tijelu odgovorne za prehlade. Znanstvenici tvrde da je đumbir idealan lijek protiv upala, otoka i grčeva, kao i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, prevenciju prehlade … Osim toga, đumbir poboljšava pamćenje, uništava mikroorganizme i podiže energiju. Ova ljekovita biljka sadrži i kurkumin koji ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu, pospješuje rad jetre, pa se koristi i za detoksikaciju organizma. Đumbir snižava vrijednosti kolesterola u krvi, smanjuje bolove, posebno reumatske i povećava broj i pokretljivost spermija.

Dijetetičar Alice Macintosh ističe da đumbir sadrži antioksidans gingerol, koji pomaže kod čišćenja štetnih kemikalija iz tijela, koje se javljaju u stresnim situacijama.

Budući da ovaj korijen obiluje mineralima, kao što su kalij, bakar, magnezij i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina, stručnjaci preporučuju da se konzumira svakodnevno.
Izvor:b92