Dijeta za osoba koje vole slatko

U ovoj dijeti osnovni princip je da pri redovitom postu tijelo “nauči” da troši vlastite rezerve, ali se savjetuje da svatko testira sebe i procjeni kako organizam reagira na takav tretman.
cokolada zena
Koja je tajna dijete nazvane “jedan-nula u dva”?
Formula glasi: jedan dan jedete sve što želite (1), a sljedećeg ne jedete ništa (0), odnosno postite. Budući da program obuhvaća dva dana (2) koji se smjenjuju, Bernard Ludvig, autor ovog koncepta, nazvao ga je “jedan-nula u dva”.

Trajna primjena ovakvog načina prehrane ne omogućuje samo mršavljenje već će tijelo zahvaljujući redovitom postu naučiti i kako troši vlastite rezerve (masti).

Za početak možete testirati sebe i vidjeti da li vam ova dijeta odgovara.

Prvog dana jedite kao i inače, ali vodite računa o tome da žvačete temeljitije. Drugog dana samo pijte vodu (ili čaj, bez dodavanja šećera), pa se trećeg opet vratiti normalnoj prehrani. Ako primijetite da se osjećate bolje, jednostavno nastavite s dijetom.

Dani posta

Vodu pijte u velikim količinama: dvije do tri litre dnevno. Možete joj dodati samo malo iscijeđenog limunovog soka. Čaj i kava su dopušteni, ali bez mlijeka, šećera, meda i ostalih sladila.

Ujutro je najbolje da odmah nakon ustajanja popiti čašu tople ili vruće vode – to će vas zasititi izvjesno vrijeme.

Kad nastupi glad, od pomoći može biti kretanje. Tijekom 40-minutnog brzog hodanja sagorjet više masnih naslaga nego tijekom 30 minuta trčanja.

U ovoj dijeti osnovni princip je da pri redovitom postu tijelo “nauči” da troši vlastite rezerve, ali se savjetuje da svatko testira sebe i procjeni kako organizam reagira na takav tretman.

U večernjim satima dopuštena vam je i čaša vina, najbolje suhog, crnog. Bilo bi dobro da steknete naviku da uz svaku čašu vina popiti najmanje jednu čašu vode.

Dani za uživanje

Ograničiti se na čokoladu i picu, naravno, nije poželjno, jer je tijelu potrebna dovoljna količina vitamina i minerala. Dva obroka dnevno su minimum. Doručak neka pritom bude najvažniji obrok, a večera ne bi smjela biti baš raskošna. Na tanjuru bi trebalo da vam se nađe jednaka količina salate ili povrća kao i mesa, odnosno tjestenine / riže / krumpira. Važno je da jedete sporije i uživati ​​u jelu.

Džoker-dan

Ako niste u mogućnosti da se pridržavate posta jer ste, primjerice, pozvani na neku svečanost ili slično, jednostavno ponovite dan za vrijeme kojeg možete sve jesti.

Većina pristalica ove dijete zamjenske-dan uvodi jednom u tri mjeseca. Ako se zamjenski-dan češće ponavlja, smanjite unos namirnica ili preskočite neki od obroka. Post je nakon jednog dana važno prekinuti jer bi inače došlo do razgradnje mišića.

Ugljikohidrate, masti, slatkiše – sve ono što je u većini dijeta zabranjeno – smijete jesti. Naravno, i kod ove dijete vrijedi pravilo umjerenosti, što znači jesti sve ono što inače volite, ali ne pretjerujte s količinom. Također, prehrana mora biti raznovrsna.

Da li je ova dijeta zdrava?

Prehrana koja uključuje ovakav post, osim što stimulativno djeluje na metabolizam, sprečava i probleme sa srcem i venama i na prirodan način regulira vaše prehrambene navike. Također, unos preporučenih količina vitamina i minerala ne bi trebalo osigurati na dnevnoj, već na tjednoj osnovi.

Trudnice, mladi i osobe koje uzimaju određene lijekove trebalo bi da se prije uvođenja ovog režima prehrane ipak posavjetuju sa svojim liječnikom. Na kraju, nekoliko savjeta koji će vam pomoći da lakše izdržite dane posta.

• Mislite na to koliko ćete novca i vremena uštedjeti za vrijeme posta. U dane kad postite zapisujte što je to što želite postići – ako zapišete svoje odluke, imat ćete veću motivaciju.

• Ako osjetite glad, prošetajte ili popijte vodu (s postom je najbolje početi za vrijeme vikenda).

• Vaše će se tijelo brzo naviknuti na novi program prehrane. Važno je samo da svom mozgu date dovoljno vremena za prilagodbu.
Izvor:lisa.rs