Dijeta za smanjenje kolesterola

Niste nezadovoljni svojom linijom, ali liječnik vam ipak savjetuje promijeniti režim prehrane? Nemojte da vas to zbuni, jer krvna slika može govori mnogo više o vašem zdravlju nego odraz u ogledalu.
dijeta za smanjenje kolesterola
U medicinskim krugovima se sve češće govori o “dijeti za zdravo srce” poznatoj i pod nazivom “terapeutska promjena načina prehrane”.

Ova dijeta koncipirana je u okviru Nacionalnog obrazovnog programa o kolesterolu, a odobrila ju je Američka udruga za zaštitu zdravlja srca. Cilj dijete je smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a orijentirana je na smanjenje kolesterola u krvi.

Dijeta se svodi na to da iz prehrane izbacite namirnice koje sadrže zasićene masti i koje doprinose stvaranju lošeg kolesterola, pa time povećavaju rizik od srčanog udara i šloga.

Primijećeno je, također, da ova dijeta može dovesti i do mršavljenja, ali to ovisi i od broja kalorija a ne samo sadržaja jela na vašem izborniku. Na sljedećoj stranici pročitajte više o pravilima ove dijete.

Na samom početku, potrebno je odlučiti koliko će iznositi vaš maksimalni unos kalorija na dnevnoj razini. Ukoliko samo želite snizite količinu tzv. LDL-a (lipoproteina male gustoće, odnosno lošeg kolesterola koji se tim lipoproteinima prenosi), muškarcima je dozvoljeno 2500, a damama 1800 kalorija dnevno. Ako ipak uz to želite i izgubiti nekoliko kilograma, muškarci bi trebali ograničiti svoj ​​dnevni unos kalorija na 1800, a žene na 1500.

Imajte na umu da je broj kalorija koje unesete izuzetno važan za vaše zdravlje, te ne biste smjeli drastično smanjiti tu količinu. Ukupno 25-30 posto kalorija koje unesete moraju činiti masti, a neka dnevni postotak zasićenih masti bude manji od 7 posto u okviru ukupne prehrane.

Što to, u praksi, znači? Treba jesti manje punomasnih mliječnih proizvoda, npr.. putera, ali i masnih mesnih prerađevina poput salame. Ne biste smjeli konzumirati više od 200 miligrama lošeg kolesterola dnevno, dok je unos natrija ograničen pri 2400 miligrama. Uz ovu dijetu, mora se redovito upražnjavati i fizička aktivnost, i to najmanje 30 minuta dnevno.

Ako se odlučite za ovu dijetu, jest ćete dosta voća, povrća, integralnih žitarica, niskomasne i nemasne mliječne proizvode, ribe i peradi (bez kože). Kako ćete kombinirati i spremati ove namirnice je u potpunosti vaš izbor, au galeriji slika nudimo vam i jedan primjer jelovnika.

Doručak: 50 gr kuhane zobene kaše, 1dcl obranog mlijeka ,1 manja banana ili voće po izboru ,2 dcl soka od naranče, šalica kave s jednom jušnom žlicom obranog mlijeka.

Ručak: sendvič od tune (dvije kriške kruha ,50 grama tunjevine, jušna žlica niskokaloričnog majoneze, pola paradajza i nekoliko listova zelene salate), šalica obranog mlijeka ili nemasnog jogurta ,50 gr prijesne mrkve.

Užina: jedna jabuka i breskva (ili dvije drugevoćke po izboru) ,2 dcl jogurta ,30 gr badema.

Večera: 100 grama pilećih prsa sa roštilja ,100 gr kuhane mahuna ,100 gr integralne riže kuhanog u pilećoj juhi (s malo soli).
Izvor:lisa