Đumbir za liječenje i mršavljenje

Za đumbir ste vjerojatno već čuli i vidjeli ga u supermarketima na polici sa začinima. Ono sto većina ljudi ne zna je to da ova biljka, osim u prehrani, već stoljećima koristi se kao lijek i sredstvo za uljepšavanje. Đumbir je vrlo dobar antioksidans, a ima i antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično, sedativno i antipiretička dejstvo.
đumbir kao lijek
Svjež đumbir potopljen u toplu vodu dubinski prodire kroz tkiva, razgrađuje i topi nakupljenu sluz, pokreće cirkulaciju, ublažava bolove, upale i otoke, pospješuje detoksikaciju, a koristan je iu slučaju upale mišića i kroničnih bolova u leđima.

TOPI MASNE NASLAGE

Ovaj ljekoviti korijen ubrzava metabolizam, snižava kolesterol, pomaže lučenje pljuvačke i varenju škrobne hrane, smanjuje nadutost i zatvor, a sve to doprinosi gubitku kilograma. Ukoliko zelite da smršavite, dodajte jelima svjež ili sušen đumbir, ili pijte čaj od ovog blagotvornog korijena.

POBOLJSAVA MENTALNE SPOSOBNOSTI

Đumbir otklanja glavobolju i doprinosi boljem funkcioniranju mozga. Ako ga u bilo kojem obliku upotrebljavamo tijekom dana, biti ćemo svježiji i imat ćemo vise snage i energije, a ukoliko u vecerno satima pojedemo toplu čaj za dodatkom đumbira, imat ćemo miran san.

DIJELUJE PROTIV STRESA

Đumbir obiluje antioksidansom, koji pomaže u otklanjanju štetnih kemikalija što ih nase tijelo tijelo proizvodi kad smo zabrinuti, pa samim tim utice i na smanjenje psihološkog stresa. Tijekom stresa narušava se i proces probave, te se javlja mucnina, a đumbir lijek i za ove tegobe.

OTKLANJA PREHLADU I GRIP

Ako redovito upotrebljavamo đumbir možemo spriječiti pojavu prehlade i gripe, kao i potencijalne komplikacije ovih stanja. Đumbir ce nama ojačati imunitet, olakšati disanje i ublažiti glavobolju. On podstiče i znojenje, te je odlican za snižavanje temperature.

LIJEK ZA ARTRITIS

Budući da đumbir ima antiupalna svojstva, učinkovit je u terapiji za reumatoidni artritis, osteoartritis i druge bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Neka istrazivanja pokazuju da je u slučaju artritisa đumbir cak djelotvornije od konvencijalnih lijekova.