Grčevi u nogama – Šta ih uzrokuje i kako ih možete spriječiti?

Mnogi ljudi su upoznati s bolovima koji se javljaju u nogama, dok oni spavaju. To su grčevi koji u nogama koji se javljaju tokom noći.  Ova bol traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Mišići su obično bolni za ostatak noći nakon što je bol je nestala. Ova situacija je tipična za žene i muškarce, posebno za osobe iznad 50 godina.
grcevi u nogama lijecenje
Grčevi u nogama se u najvećem broju slučajeva javljaju u ležećem položaju, osobito noću, što može ometati san. Ponekad su dovoljne samo neke korekcije u prehrani da se pojava ovih iznenadnih bolova u mišićima spriječi, a tu su i različite metode samopomoći koje brzo i lako otklanjaju neugodne bolove. Ipak, stručnjaci ističu da, u slučaju dugotrajnih grčeva, problem ne treba rješavati na svoju ruku, jer se, ukoliko je riječ o nekom ozbiljnijem uzroku, gubi se dragocjeno vreme.Jaki grčevi u mišićima nogu mogu uzrokovati i dugotrajnu nesanicu te nas potpuno izbaciti iz takta i našeg svakodnevnog bioritma, stoga ništa ne prepuštajte slučaju već primijenite adekvatne mjere da biste to spriječili.

Neki rizici koji mogu uzrokovati grčeve u nogama.

Rad na betonskom borodvima ili predugo stajanje
Stvarate puno naporva za mišiće nogu
Ako sjedite nepravilo ili predugo

Uz to korištenje medicinskih lijekova ili neke bolesti mogu biti uzrok grčeva u nogama:

– Uporaba beta-agonista, statini, diuretici
– Endokrini problemi
– Neuromuskularni problemi
– Trudnoća
– Alkoholizam
– Parkinsonova bolest
– Dehidracija

Ovi savjeti će vam biti od velike pomoći protiv grčeva u nogama:

Hrana bogata kalijem
Jedan od najčešćih uzroka za grčenje mišića jeste nedostatak kalija u organizmu. Da bi uravnotežili razinu ovog važnog minerala, jedite hranu bogatu tim važnim nutrijentom, poput banana i krumpira. Možete se opskrbiti kalijem i ako redovito pijete toplu vodu u koju ste dodali žlicu jabučnog octa i žlicu domaćeg meda.

Krećite se
Do grčenja u mišićima može doći i zbog manjka kretanja, odnosno višesatnog sjedenja ili ležanja u istoj pozi. Najlogičniji odgovor na tu vrstu grčeva je fizička aktivnost. Ne zaboravite da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, šećite, a kada ste prikovani za radni stol – ustajte svakih dvadesetak minuta, rastegnite se i nastavite s poslom.

Topli oblozi
Kada vas uhvati grč pritisnite sredinu bolnog mjesta u trajanju od 15-tak sekundi, opustite mišić pa ponovite dok bol ne popusti. Uvijek možete pokušati i s toplim oblozima, ili toplom kupkom koja će opustiti sve mišiće.