Gubitak kose – prirodni načini liječenja

Gubitak kose je aktuelan problem za većinu ljudi na planeti. Prema statistikama, gubitak kose se javlja kod 70 posto muškaraca. Smatra se da je kod žena alopecija puno rjeđa, ali statistike pokazuju suprotno – oko 2/3 žena će se suočiti s gubitkom kose prije ili kasnije u životu. Na sreću, kod žena gubitak kose obično ne završava potpunom ćelavošću, kao što je slučaj kod muškaraca.
gubitak kose
Razlog opadanja kose još nije u potpunosti jasan, ali liječnici se slažu da postoji više uzroka, kao što su:
stres
anemija
genetika
bolesti štitnjače
hormonski poremećaji
menopauza
gljivice

Kod žena su najčešći “krivci” stres, anemija i menopauza. Mlade majke često se susreću s opadanjem kose nakon poroda. Smatra se, da su kod muškaraca za gubitak kose krivi geni i hormoni.

Gubitak kose također može biti uzrokovan gljivicama, koje se mogu pojaviti na vlasima. Kosa može otpadati zbog kemoterapije i nekih drugih lijekova.

Liječenje alopecije – konvencionalna medicina

“Alopecija se ne može izliječiti, ali se može ublažiti”, kažu liječnici. Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda protiv ispadanja kose, za koje se tvrdi da će spriječiti alopeciju, čak i povratiti izgubljenu kosu. Nažalost, ponekad reklame preuveličavaju dobrobiti proizvoda.

Nema sumnje da instant rješenje ne postoji i da je za liječenje alopecije potrebno vrijeme i strpljenje. Osim toga, preporučamo da dobro proučite informacije o proizvodu prije nego što ga kupite.

Alternativno liječenje alopecije

Na pitanje da li se alopecija može izliječiti, alternativa daje pozitivan odgovor. Alternativna medicina nudi nekoliko načina rješenja ovog problema.

Najprije, potrebno je napomenuti da ni jedna metoda ne daje brzi rezultat. Nemoguće je oćelaviti za jedan dan – za to treba nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. Slično tome, potrebno je duže vremena da kosa počne ponovno rasti. Rezultati terapije obično se vide nakon nekoliko mjeseci svakodnevnog korištenja. Budite uporni i ne odustajte.

Alopecija je povezana s prehranom i zdravljem kompletnog organizma

Sve je u našem organizmu međusobno povezano, zbog toga zdravlje kose ovisi od zdravlja cijelog organizma. Ako imate problema s opadanjem kose, alternativna medicina preporučuje poboljšati prehranu, riješite se loših navika, smanjite stres i počeli da se bavite sportom. Kvaliteta prehrane je jako bitan, potrebno je povećati unos ekološki uzgojenog voća, povrća i svježih sokova.

Posebno preporučamo zelene kašaste sokove prema metodi Viktorije Butenko, koji imaju jak utjecaj na zdravlje kose. Potvrđeno je djelovanje sokova protiv alopecije i sijede kose.

Prirodni recepti za liječenje alopecije

Postoji puno domaćih recepata, koji mogu značajno poboljšati stanje kose. Evo nekih od njih:

Kopriva
Sigurno ste čuli o djelovanju koprive na kosu. Tretman sa koprivom je najbolje što možete učiniti za svoju kosu i vlasište:

Dvije pune šake svježe ili suhe koprive stavite u lonac sa 5 litara vode. Zakuhajte, isključite vatru i ostavite 10-15 minuta. Procijedite, ohladite i operite s tim kosu. Perite kosu sa koprivom svaki dan. Rezultati su vidljivi nakon par tjedana.

Eterična ulja
Provedena je znanstvena studija, u kojoj je jedna grupa koristila mješavinu eteričnih ulja (majčina dušica, ružmarin, lavanda i cedar, baza: biljno ulje jojobe i sjemenke grejpa), dok druga – običnu vodu. U prvoj skupini alopecija je izliječena kod 44 posto pacijenata.

Primjena: masirajte teme s ovom mješavinom jedanput dnevno.

Med i cimet
Napravite smjesu od meda, toplog maslinovog ulja i žličice cimeta. Nanesite na kosu i ostavite 15 minuta, a zatim operite kosu. Ovo je učinkovit domaći recept protiv opadanja kose.

Sok crvenog luka
U drugoj znanstvenoj studiji grupa, koja je koristila sok crvenog luka, imala je čak 87 posto izlječenja od alopecije.

Primjena: sok luka utrljati u teme dva puta dnevno, rezultat se vidi nakon 4-6 tjedana.

Kombucha gljiva
Čaj od kombuhe vrlo ljekovit, a djeluje i protiv opadanja kose.
Izvor:alternativa-za-vas.com