Hrana za zdravo srce

Prema jednoj studiji, koja je objavljeno u časopiasu “European Journal of Public Health”, niska razina likopena i betakarotena povezan je s povećanim rizikom od akutnog infarkta miokarda. Finski znanstvenici, koji su bavili ovim istraživanjem, zato preporučuju da u svoj jelovnik uključimo namirnice koje sadrže dosta antioksidansa iz skupine karotenoida.
slatki krompir
Ukoliko želite zaštititi srce uvrstite u svoj jelovnik sljedeće namirnice:

Mrkva

Osim što je dobra za oči i čuva vid, mrkva nas štiti i od bolesti srca, ali i karcinoma. Ovo povrće je dobro i za jačanje psihe, makularnu degeneraciju, a pomaže iu kontroli dijabetesa, jer sadrži karotenoide koji reguliraju razinu šećera u krvi. Mrkva će prijati i vašoj jetri, dok je ulje ove povrćke odlično za osobe koje imaju suhu kožu, jer je čine glatkom i mekom.

Slatki krompir

Slatki krompir je često nepravedno zanemaren, a sadrži mnogo hranjivih sastojaka. Relativno je jeftin, a samim tim i dostupan. Međutim, za razliku od mrkve, ne može se jesti sirov. Ono što će iznenaditi mnoge jeste da je savršen za mršavljenje, jer ima malo kalorija. Odličan je i za dijabetičare, polako se probavlja, pa ćete duže vremena biti siti. Jedan pečeni slatki krumpir, srednje veličine, sadrži tri puta više vitamina A od preporučenih dnevnih količina i čak polovicu preporučenog dnevnog unosa vitamina C, kao i trećinu neophodnog unosa vitamina E. Ovo povrće pravi je izvor kalija, dijetetskih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline , dok su drugi nutritijente zastupljeni bar u minimalnim količinama. Slatki krompir ima jako malo natrija i masti, a gotovo nimalo kolesterola. Jedna porcija od100g pečenog slatkog krumpira ima svega 103 kalorije.

Rajčica

Rajčica je izuzetno bogat antioksidansom likopenom. Likopen je karotenoid koji ovom povrću daje crvenu boju i jedan je od najvećih prirodnih lijekova protiv raka dojke i prostate. Rajčica sadrži dosta vitamina C i A, a njegova vlakna su izuzetno bitna za dobru probavu. Pretpostavlja se da prosječan čovjek, tijekom godine kroz različita jela, pojede oko 30 kg rajčice.
Izvor:magazinhr