Iglice od bora za zdravlje pluća

Za lijek se upotrebljavaju mladi izdanci i iglice. Iglice bora, kao i sve iglice četinara, valja upotrebljavati, po mogućnosti, neposredno nakon branja, jer se vitamin C gubi sušenjem, tako da iglice koje se čuvaju više od godinu dana potpuno izgube svoja ljekovita svojstva.
iglice bora
Mladi izdanci bora koriste se u liječenju zastarjelih katara dišnih puteva, promuklosti, kašlja, laganijeg bronhitisa, za inhalaciju i sl. Mladi izdanci i iglice koriste se, također u liječenju astme i reumatskh bolesti i gihta. Kod grčeva izazvanih žučnim kamencima koristi se tek istekla smola.

Sirup protiv kašlja

Dvjesto pedeset grama mladih borovih šišarki (dugih tri do pet centimetara) dobro isprati i staviti da se kuhaju oko pola sata na laganoj vatri u litri vode, poklopljeno. Nakon tog razdoblja tekućinu procijediti i pomiješati s 50 ml alkoholnog petnaestoprocentnog otopine propolisa i jednim kilogramom meda. Nakon toga smjesu držati jos petnaestak minuta na potpuno laganoj vatri na temperature od 45 stupnjeva (najbolje na kraju štednjaka) uz miješanje, da se masa pretvori u ujednačen sirup.

Prohlađen sirup izliti u staklene posude i uzimati po čajnu žlicu tri puta dnevno prije jela.

Za kronični bronhitis

Pedeset grama mladih borovih iglica dobro isprati pa spustiti u pola litre kipuće vode. Ostaviti da ključa jos petnaestak minuta na laganoj vatri a zatim skinuti s vatre i ostaviti poklopljeno da odstoji jos 24 sata. Nakon tog razdoblja tekućinu procijediti kroz gazu pa pomiješati sa kilogramom meda. Upotrebljava se četiri puta dnevno po jedna jušna žlica poslije jela.

Melem od borovih iglica

Borovi izdanci se uspješno koriste za bolje izbacivanje šlajma, protiv svih plućnih tegoba, a naročito protiv prehlade i protiv bronhijalne astme.

Potrebno je sakupiti jedan kilogram, po mogučnosti što mlađih borovih izdanaka, dobro ih isprati i poredati na suhu salvetu da se iscijede. Borove izdanke zbijeno ređati u veću staklenu teglu, i svaki red zasipati šećerom. Na kilogram izbojaka upotrebiti oko jedan kilogram šećera. Napunjenu teglu treba zatvoriti celofanom i ostaviti da odstoji pet do šest tjedana. Za to vrijeme će iglice pustiti dosta soka koji nakon tog treba procijediti i sipati u staklenu bocu. Ostatak preliti s dva decilitra prirodne komove rakije, dobro protresti da se zaostali šećerni sirup rastvori. Još jednom rakiju ocijediti i pomiješati sa prethodno iscijeđenim sokom. Ovakav melem može dugo stajati, a upotrebljava se po pola decilitara (rakijska čašici) jednom dnevno, najbolje ujutro.
Izvor:Vijesti.me