Izbjegnite nadutost stomaka uz ove savjete

Ima ljudi koji mogu popiti litre gaziranog pića, a da se to ne odrazi na nadutost njihovog trbuha. Ako spadate u onu drugu, osjetljivu skupinu onih kojima se sva hrana koja potencijalno nadima itekako vidi, evo osam trikova koji će vam pomoći da izbjegnete neugodnu nadutost.
nadutost stomaka

Izbjegavajte gazirana pića

Mjehurići mogu utjecati da vam trbuh izgleda kao balon ispunjen zrakom. Držite se obične vode, toplog ili rashlađenog čaja od đumbira. Đumbir dodajte u neki drugi čaj, u vodu ili hranu, jer ima umirujući utjecaj na probavni sustav i može pomoći u smanjenju plinova koji uzrokuju nadutost.

So

Voda privlači sol kao magnet, pa kada jedete jako zasoljenu hranu poput soja sosa, zadržavat više vode u tijelu, što vas može napuhati. Da biste ublažili ili spriječili zadržavanje vode, u prehranu uključite hranu bogatu kalijem poput avokada, papaje, manga, banana i dinje. Kalij je prirodni diuretik, pa pomaže izbacivanju viška soli i tekućine iz organizma.

Uzročnici plinova

Iako su nevjerojatno zdravi, ako želite izbjeći nadutost na plaži, klonite se hrane koja proizvodi plinove poput brokule, kupusa, karfiola, krastavaca, luka, prokelja, celera, jabuke, graška. Svaka od tih namirnica prirodno proizvodi plinove i tako izaziva širenje trbuha. Voće i povrće koje neće stvoriti taj efekt su mrkve, tikvice, paprike, dinje, grožđe.

Izbjegavajte alkohol

Može vam se činiti čudnim da ćete izbjegavanjem alkohola izbjeći nadutost trbuha, jer on dehidrira organizam, ali diuretički učinak alkohola može izazvati zadržavanje vode, zbog čega ćete se osjećati natečeno i tromo. Umjesto toga, držite se vode, a da biste se osjećali posebnije možete dodati grančicu svježe mente, krišku limuna, limete ili malo bobičastog voća.

Višak ugljikohidrata i šećera

Vaše tijelo ima sposobnost da skladišti otprilike 500-700 grama ugljikohidrata kao glikogen, energiju koju tijelo čuva kao gorivo. Dio glikogena čuva se u jetri, ali većina je u mišićima, a za svaki sačuvani gram potrebno je tri grama vode. Kada jedete više ugljikohidrata ili šećera, zadržat više glikogena i tekućine, što dovodi do nadutosti. Ne treba potpuno odbaciti ugljikohidrate, ali ih treba držati pod kontrolom.

Velike porcije

Hrana koja zauzima mnogo prostora u želucu, poput velikih porcija salate ili kokica, dobar su izbor. Međutim, ako želite ravan trbuh, držite se malih porcija i hrane koja zauzima manje mjesta u želucu poput kuhanih mrkva i nezaslađenog sušenog voća. Dobit ćete potrebne doze vitamina, minerala, antioksidansa, bez rastezanja trbuha.

Što će vas još proširiti …

Preskakanje obroka, prebrzo jedenje, žvakanje žvakaćih guma, sisanje tvrdih bombona ili mentola, ispijanje tekućine na slamčicu – sve što uzrokuje gutanje više zraka, koji može ostati zarobljen u trbuhu i stvarati nadut izgled. Da biste to izbjegli, ne provodite duže od pet sati, a da niste nešto pojeli, sporije žvačite, usporite, dajte si vremena za obrok.

Izbjegavajte jako ljutu hranu

Ako ste ljubitelji ljutih začina, preko ljeta se suzdržite od njih. Oni mogu iritirati probavni sustav i povećaju proizvodnju plinova. Kako bi trbuh ostao ravan, obroci trebaju biti jednostavni, a biljke i začini koje koristite umirujući za probavu poput metvice, ružmarina i cimeta.
Izvor:magazin