Izračunate kalorije za dijetu

Čak i za najjednostavniju dijetu, morate znati osnovna pravila za izračun potrebnog broja kalorija – on ovisi od godina, pola, stila života … Pred vama je kratko korisnički koje će vam pomoći odrediti svoj ​​osobni “kalorijski broj“.
dijeta kalorije

Ova jednostavna računica poslužit svima koji žele održavati svoju težinu pod kontrolom – neovisno od toga da li hoće da oslabe ili da samo održavaju zdravu tjelesnu težinu.

Vaš prvi korak je odrediti koliko je vašem organizmu kalorija dnevno potrebno. Da biste to učinili, koristite jednostavnu jednadžbu i svoju željenu težinu pomnožite sa 22 – ako niste uopće fizički aktivni, s 28,6 – ukoliko povremeno vježbate, sa 33 – ako redovito vježbate (30-60 minuta više puta tjedno). Dobivena vrijednost jeste količina kalorija koja je vama potrebna. Ovo je osnovna računica i vrijedi, naročito, za žene i to poslije 40. godine života. Sportaši, mlade osobe, svi koji su izloženi fizičkim naporima treba povećati broj kalorija.

Nutricionisti, također, imaju sumnje u “sve ispod 1500 kalorija” na dan, pa tako budite oprezni ukoliko sanjate o idealnih 65 kg i niste nimalo aktivni! Naime, gore navedena računica bi pokazala da je vaš dopušteni broj 1430 kalorija dnevno, pa bi ipak – u skladu s nutricionističkim minimumom, trebalo da ovu cifru malo povećati.

Međutim, u većini drugih slučajeva, račun će odlično poslužiti svima koji hoće da oslabe ili da samo održavaju zdravu tjelesnu težinu.

Recimo, ukoliko mislite da je vaša idealna težina 68 kg, a vikendom idete na trčanje, što znači da ste povremeno fizički aktivni, treba množite broj željenih kilograma sa 28,6. Račun pokazuje da vaš dnevni “kalorijski broj” iznosi 1944 kalorije na dan. Pratite ovaj broj svakog dana kako biste dostigli i održavali željenu težinu. Ako želite povećati unos kalorija, odnosno, jesti više, morate biti fizički aktivniji.
Izvor:lisa