Jogurt dijeta za brzo gubljenje kilograma

Vjerovali ili ne jogurt je vaš saveznik za brzo gubljenje kilograma. Ne samo što je zdrav, već pomaže da se za svega tri dana riješite viška kilograma i očistite organizam od toksina. Jogurt dijeta podrazumijeva intenzivno konzumiranje ovog mliječnog proizvoda, a interesantno je da iza ove dijete ne stoji jedan autor i striktan plan prehrane. Jogurt dijeta je hit na internetu i ima mnoštvo različitih verzija. Zajedničko svakoj je da je preporučeni dnevni unos jogurta 2 l. Međutim, jogurt se ne pije sam, već se uz njega može konzumirati i svježe voće i povrće, žitarice …
jogurt dijeta

Osnovna pravila jogurt dijete

Jogurt dijeta se temelji na probiotičkom djelovanju jogurta, koji stimulira crijevnu floru, a kao posljedicu ima bolju probavu i eliminaciju toksina što dovodi do mršavljenja. Kada se hrana dobro probaviti to unapređuje zdravlje crijeva, a samim tim i čitavog organizma, jer bakterije koje žive u probavnom traktu imaju funkciju zaštite organizma od infekcija.

U čovjekovom organizmu prisutno je od 400 do 500 različitih vrsta bakterija i većina djeluje pozitivno na organizam. Preostale mogu biti potencijalno štetne, posebno kada crijevna flora nije uravnotežena, a to se događa kada smo pod stresom, kada nam opadne imunitet ili zbog upotrebe antibiotika i nezdrave prehrane.

Detaljan jelovnik za jogut dijetu

Prvi dan:
Doručak
Ujutro pojedite voćni ili obični nemasni jogurt s pahuljicama po osobnom izboru.

Ručak
Prodinstajte povrće na maslinovom ulju i na kraju pomiješajte sa rižom. Od začina se preporučuju samo sol i papar. Za desert pojedite voćni jogurt.

Večera
Prije spavanja zasitiće vas salata sa mesom i mrkvom. Isjeckajte jednu mrkvu, jabuku i 50 g mesa, pa sve popržite na maslinovom ulju. Na kraju sve pomiješajte s nemasnim jogurtom.
Drugi dan:
Doručak
Napravite salatu od krastavaca. Izrežite krastavac na kockice i pomiješajte ga s jogurtom. Biće to ujedno lak i zdrav obrok za početak dana.

Ručak
Puretinu koju ste prethodno posolili i pobiberili narežite na kockice i ispržite na maslinovom ulju. Zatim dodajte isjeckane šampinjone, jedan paradajz i papriku. Kada povrće omekša dodajte jogurt.

Večera
Dvije čaše jogurta pomiješajte s nekoliko bobica miješanog šumskog voća.
Treći dan:
Doručak
Isjeckajte ili izrendajte jednu jabuku, dodajte sir i malo cimeta i sve to pomiješajte s jogurtom. Na kraju začinite po želji solju i paprom.

Ručak
Ispecite 150 grama filea od oslića, a kao prilog napravite salatu od jogurta, nasjeckanog krastavca i malo senfa.

Večera
Skuhajte sto grama tjestenine, dodajte jednu isjeckanu papriku i kuhano jaje. Sve zajedno pomiješajte s jogurtom.

Jogurt dijeta – napomena i iskustva

Kratkotrajna primjena ove dijete (1-2 dana) sigurno neće naškoditi zdravim ljudima, ali se ne preporuča dulje prakticiranje. Mršavljenje uz pomoć jogurt dijete se postiže smanjenim unosom kalorija.

Ova dijeta je postala popularna jer je jednostavna za primjenu, namirnice su dostupne i pristupačnih cijena.