Kako da se ubrza rad crijeva i poboljša proces probave?

I ako mnogi misle da višak kilograma nastaje kao posljedica uzimanja masne hrane, zapravo su glavni krivci ugljikohidrati! Ovaj problem naročito je izražen kod osoba koje imaju lijena crijeva i usporen metabolizam. U ovom slučaju su čak i mnoge dijete bespomoćne, a najbolje rješenje je da se ubrza rad crijeva i poboljša proces probave.
cimet
Prvenstveno bi iz prehrane trebalo izbaciti kruh i pecivo jer potiču želju za jelom, ali i sve grickalice i “brzu hranu”, alkohol, šećer i zaslađivače. Začinjena hrana ubrzava metabolizam, pa se preporuča korištenje papra, čilija, mljevene paprike i ostalih poboljšivača okusa, a za to su dobri i špinat, brokula, kopriva …

1. Manji obroci

Na probavu hrane dnevno trošimo oko 200 kalorija. Veći broj manjih obroka povećava ovu potrošnju, što dovodi do ubrzavanja metabolizma. Tijekom dana trebalo bi uzeti pet do šest hranjivih, ali manjih obroka. Doručkovati treba najkasnije do devet sati, a najbolje je da taj obrok čine namirnice bogate masnim kiselinama i bjelančevinama. Za ručak se preporučuju proteini iz mesa i vlakna iz povrća, a namirnice moraju biti svježe, kuhane ili pečene, nikako pržene. Večernji obrok treba biti nešto laganiji, recimo riba sa salatom. Za užinu može voće, ali ne više od 400 g dnevno.

2. Bilje

Lijenja crijeva sigurno će pokrenuti krušina, sena, zeleni čaj ili zova.

Mješavina 1: pomiješati 100 g kore krušine, 20 g cvijeta i lista maslačka, 10 g korijena selena, 10 g sladića ,10 g zečjeg trna ,10 g plodova pasdrena ,10 g plodova sene i 10 g lista vinove loze. Sve sastojke usitniti. Tri žlice mješavine dodati u pola litre vode. Kuvati 10 minuta na tihoj vatri pa skloniti sa štednjaka. Kada se prohladi procijediti, podijeliti u tri doze i nezaslađen piti poslije jela.

Mješavina 2: pomiješati po 25 g sene, pasdrena, kima i komorača. Dodati tri žlice mješavine u pola litre vode i kuhati na laganoj vatri 10 minuta. Skloniti sa štednjaka, poklopiti i sačekati da se ohladi. Proceđen i nezaslađen čaj podijeliti u tri doze i piti tijekom dana.

3. LANENO SJEME

Odličan je izvor dragocjenih omega-3 masnih kiselina i vlakana. Preporučuje se da se svakog drugog dana jutro započne sa čašom od 200 ml jogurta (najbolje s probiotikom) u koji su razmućene dvije žlice mljevenog ili u avanu usitnjenog sjemena lana.

4. VLAKNA

Najviše pomažu netopiva vlakna, kao što su celuloza i lignin, koji se nalaze u kupusu, kelju i sličnom povrću. U dodiru s vodom ona nabubre i izazivaju grčenje crijevne muskulature. Topiva vlakna, recimo pektin, nalaze se u voću, crnom i bijelom luku. Ona usporavaju apsorbiranje šećera, masti i kolesterola. Dnevno je potrebno od 30 do 35 grama biljnih vlakana, da bi se osigurao pravilan rad crijeva.

5. ČAJ OD ĐUMBIRA

Lenja crijeva će aktivirati i čaj od žličice usitnjenog korijena đumbira koji se prelije sa 500 ml vrele vode. Posudu poklopiti i ostaviti 10 minuta, pa procijediti i piti tri puta na dan po dvije-tri jušne žlice.

6. VITAMIN B12

Ubrzava metabolizam, a kao i drugi B vitamini ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljikohidrata i bjelančevina u energiju. Nalazi se u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su jetra, bubrezi, mlijeko, meso, jaja, sirevi, ribe i školjke.

7. CIMET

Samo jedna žličica cimeta dnevno može ubrzati metabolizam. Možete je dodati u jutarnji obrok zobenih ili zobenih pahuljica, ili napraviti čuvenu “bečku” kavu.

8. VJEŽBE

Redovnim vježbanjem se stvara mišićna masa i ubrzava metabolizam. Preporuča se fizička aktivnost tri do četiri puta tjedno od 30 do 60 minuta. To može biti brza šetnja, vožnja bicikla, trčanje, aerobik i slične aktivnosti koje ubrzavaju puls na 140 otkucaja u minuti. To dovodi do izravnog trošenja šećer i masti iz krvi.

9. JABUKOVO SIRĆE

U čaši tople vode pomiješati žlicu jabučnog octa i žličicu meda i piti ujutro prije doručka.
Izvor:Novosti