Kako je voće i povrće bitno za mršavljenje?

Većina voća i povrća sadrže male količine kalorija i masti što ih čini idealnim namirnicama za razne dijete koje nam pomažu da skinemo višak kilograma. Saznajte kako na najbolji način iskoristite voće i povrće u borbi protiv kilograma.
voce i povrce
Konzumiranje više voća i povrća je od velike važnosti kako za opće zdravstveno stanje tako i za gubitak kilograma. Većina voća i povrća su siromašni s kalorijama i masnoćama, a bogati vlaknima što je dobitna kombinacija kad je u pitanju gubitak kilograma.

Istraživanja su pokazala da obično unosimo istu količinu hrane svakog dana, a ako želimo izgubiti kilograme od najvećeg je značaja da jedemo hranu koja u istoj toj količini sadrži manji broj kalorija za što su povrće i voće savršene namirnice.

Veliki broj voća i povrća imaju popriličnu težinu i sjajno nadopunjuju našu dijetalnu prehranu, ali ne osiguravaju veliki broj kalorija. Na primjer ako za jedan obrok pojesti 150g piletine s roštilja, 300 g krumpira u kori, 20 g putera i 30 g manje masnog sira unijećete 500 g hrane i 750 kalorija. A ako obrok napravite na sljedeći način: 130 g piletine, 200 g krumpira, 5 g putera, 80 g brokule, 45 g mrkve i 40 g zelene salate i dalje imate hrane u količini od 500 g, ali sa samo 480 kalorija.

Uostalom bit ćete jednako siti kao i nakon prvog primjera obroka, ali ćete unijeti 310 kalorija manje, a za tjedan dana to je dovoljno da izgubite 200 g bez da ste se namučili.

Ali što je s voćem i povrćem koje smo naveli ranije, bananama, graškom, mrkvama, avokadom …? Ove namirnice doista imaju malo više kalorija od ostalog voća i povrća. Na primjer dvije jabuke imaju jednak broj kalorija kao jedna banana, dok kukuruz šećerac ima šest puta više kalorija od špinata.

Avokado ima najviše masnoća od svog voća i povrća, ali većina tih masti je ona zdrava vrsta, mononezasićena koja dolazi u paketu sa zdravim vitaminom E.

Iako ovo voće i povrće sadrži više kalorija nikako ne treba da ih izbjegavate jer su oni i dalje važan izvor hranjivih tvari i vlakana koji će vas zasititi i nećete posezati za nezdravim i kaloričnim grickalicama. Samo ih jedite u manjim količinama.
Izvor:Super Zena