Kako smanjiti rizik od osteoporoze?

Osteoporoza je bolest zrelog doba koja nastaje uslijed smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima. Približno 10 posto cjelokupne populacije ima osteoporozu, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.
osteoporoza
Da bi se ova bolest predupredila, neophodno je unositi dovoljne količine kalcija i vitamina D, izbjegavati pušenje i alkohol, održavati normalnu tjelesnu težinu i baviti se fizičkim aktivnostima.

Vježbanje

Svakodnevne vježbe za održavanje dobre forme, pješačenje, šetnja, bavljenje sportom i vježbe istezanja mišića, preduvjet su zdravog života uopće, ali su posebno značajne u prevenciji osteoporoze, kako bi se spriječio gubitak koštane mase.

Vježbe daju dobre rezultate jedino ukoliko se rade redovno, a prvenstveno su namijenjene ženama kod kojih postoji veliki rizik od osteoporoze: mršavim osobama, osobama s izraženom genetskom predispozicijom, osobama sa pojačanim radom štitnjače i ženama u postmenopauzi.

Uravnotežen unos kalcija i vitamina D

Kalcij je od vitalnog značaja za održavanje jakih i zdravih kostiju, a vitamin D je važan jer pomaže apsorpciju ovog elementa. Nažalost, vrlo je teško unijeti dovoljne količine vitamina D kroz prehranu. Na raspolaganju je ograničen broj namirnica – masna ribe, uključujući losos, zatim neke vrste mlijeka i soka od naranče.

Oralna dopuna vitamina D u dozi od 700 do 800 internacionalnih jedinica dnevno smanjuje rizik od frakture kuka i bilo kojih drugih preloma, koji nisu prelomi kralježaka kod žena starosti preko 60 godina.

Neodgovornost prema vlastitom tijelu u mladosti utiče na stanje kostiju i povećava rizik obolijevanja od osteoporoze u drugoj polovici života.

Procjenjuje se da je osteoporoza prisutna kod svake druge žene i svakog osmog muškaraca starijih od 50 godina.