Kakvom ishranim spriječiti rak debelog crijeva?

“Procijenjeno je da zdrava prehrana sprječava rak debelog crijeva u 70 do 90 posto slučajeva”, kaže liječnik Carol Burke, gastroendokrinolog i direktor centra za kolorektalni polip i prevenciju raka u odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju na klinici u Clevelandu (Ohio). Evo popisa namirnica koje bi trebalo da konzumirate, a ukoliko to ne činite – dodajte je svojoj dijeti, kako bi spriječili rak debelog crijeva.
voce i povrce

1. Izbjegavajte šnicle i kobasice.

Mesne prerađevine, mesne nareske, velike količine crvenog mesa pripremane u dubokoj masnoći, jednostavno, izbjegavajte. U studiji objavljenoj u siječnju 2014. godine navodi se da svakih 100 grama crvenog mesa dnevno povećava rizik od karcinoma debelog crijeva za 14 posto. “Ograničite se na i manje od pola kilograma crvenog mesa tjedno, i potpuno izbjeći mesne prerađevine poput slanine, kobasica i hot dogova”, kaže Lindsay Malone, specijalist klinike u Clevelandu.

2. Birajte samo zdrave masnoće.

Nisu baš sve masnoće zabranjene – birajte nezasićene, a izbjegavajte zasićene masti. Polinezasićene masti vam, također, mogu pomoći u regulaciji kolesterola u krvi, kao i poboljšati zdravlje stanica. Istraživanje objavljeno u prosincu 2013. godine pokazalo je da su zasićene masti (obično životinjskog mesa, crvenog mesa, maslaca) usko povezane s povećanjem rizika od karcinoma debelog crijeva, dok omega-3 masti i konzumiranje ribljeg mesa umanjuje taj rizik za 12 posto.

3. Jedite dosta voća i povrća.

Kako biste spriječili rak debelog crijeva potrebno je više od jedne jabuke na dan … “Ustanovljeno je da konzumiranjem voća i povrća možemo reducirati rizik od raka debelog crijeva”, kaže Malone. Istraživanje objavljeno u siječnju 2014 godine je pokazalo da dijeta bogata voćem i povrćem umanjuje rizik od ovog karcinoma za 25 posto. “Hrana koja obiluje bojama je odličan početak. Svaka boja sa sobom nosi određene vitamine, i razne antioksidanse koji pomažu u održavanju zdravlja stanica”, dodala je Malone.

4. Potrudite se da na tanjuru što češće budu žute i narančaste namirnice.

Svakodnevna prehrana koja reducira rizik od karcinoma debelog crijeva trebalo bi da obiluje, slikovito rečeno, žutim i narančastim namirnicama.
“Studije pokazuju da hrana koja sadrži visoku razinu beta-karotena umanjuje rizik obolijevanja od karcinoma”, kaže Erin Palinski-Wade, glasnogovornik američke Akademije za ishranu i dijetetiku. Zato konzumirajte dosta mrkve, batata (slatkog krumpira), bundeve.

5. “Mršavi” proteini su idealan sastojak vaše dijete.

Američko udruženje za istraživanje i borbu protiv karcinoma pokazuje da se 4 posto svih karcinoma kod muškaraca a 7 posto kod žena pojavi zbog pretilosti. Zato, na primjer, kako bi unosili više potrebnih proteina, nemojte jesti kožicu s piletine, i unesite više oraha, sjemenki, ili graha u svoju dijetu, savjetuje Palinski-Wade.

6. Namirnice bogate vlaknima pospješuju cjelokupno zdravlje.

Doktor Burke smatra da namirnice bogate vlaknima svakako čine vašu dijetu boljom, iako nisu jedina opcija u borbi protiv karcinoma debelog crijeva, i dodaje kako su “smeđa riža, voće, povrće, orasi, sjemenke, grah, sve je to izuzetno dobro za vaše zdravlje “. Malone ima svoje favorite: jabuke, kruške, mrkvu, batat, brokula, zob, i crni grah. “Studije koje se bave ukupnom konzumacijom kalorija po obroku pokazuju kako ljudi koji jedu salatu ili jabuku prije samog obroka imaju tendenciju da pojedu manje tog glavnog jela“, kaže ona, što svakako smanjuje opasnost od pretilosti uzrokovane prejedanjem.

7. Postavite si granicu do koje pijete alkoholna pića.

Po koje alkoholno piće s vremena na vrijeme nije strašna stvar, ali pretjerivanje je jedan od faktora rizika za karcinom debelog crijeva. Studije pokazuju kako bi u prosjeku muškarci trebalo da se ograniče na dvije čaše alkoholnog pića dnevno, a žene na jednu.

8. Pažljivo pripremajte hranu.

Važno je izbjegavati metode kuhanja koje povećavaju rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva. “Pržena, posebno prepržena mesa sadrže kancerogene tvari”, kaže Palinski-Wade, i dodaje da “ukoliko se odlučite za roštilj, izbjegavajte parčiće koji su ugljenisani ili garavi, i pokušajte spremate s folijom kako bi tako nešto svakako izbjegli”.

“Također, ako podgrijavate hranu u mikrovalnoj peći, nemojte to činiti dok su namirnice u plastičnoj posudi, jer ona može osloboditi kancerogene tvari, koji bi išli pravo u ono što ćete pojesti. Vodite računa o tome da li je posuda u kojoj podgrijavate posuda koja smije se stavi u mikrovalnu, prije svega “, dodala je ona.
Izvor:lisa