Koja dijeta daje najbolje rezultate?

One omogućuju unošenje hrane bogate proteinima i mastima, dok ograničavaju unošenje kruha, krumpira, riže i ostale hrane sa dosta škroba. Međutim, skeptici su bili iznenađeni rezultatima istraživanja na Sveučilištu Harvard koja su ustanovila da takve dijete ne donose povećani rizik od srčanih oboljenja.
dijeta rezultati
Najnovija studija Sveučilišta Stanford, kako piše magazin “Women ‘Health”, potvrdila je te podatke i usporedila učinkovitost nekoliko popularnih dijeta.

Pokojni doktor Robert Atkins je 1972. godine napravio preokret u svijetu dijeta kada je priopćio ljudima koji su željeli izgubiti težinu da moraju strogo ograničiti unošenje hrane bogate ugljikohidratima, poput kruha i krumpira.

Atkins savjeti izgledali su revolucionarno.

On je rekao da oni koji drže dijetu slobodno mogu jesti hranu punu zasićenih masti, uključujući meso, maslac i sir. Unatoč rezerviranom odgovoru medicinske zajednice, Atkinsova dijeta postala je svjetska senzacija.

Mnogi koji su je probali, poput Kristine Dillon, bili su zadovoljni rezultatima.

“Bila sam na Atkinsonovoj dijeti oko devet mjeseci i izgubila sam između pet i sedam kilograma. Ali što je još važnije, izgubila sam dva konfekcijska broja” – skromno je izjavila ona.

Kristina Dillon je sudjelovala i u najnovijem istraživanju o dijetama s ograničenim ugljikohidratima koje je sproveo Sveučilište Stanford. Ona je bila među 300 žena koje su pratile jednu od četiri različite dijete punih godinu dana. Glavni istraživač, Christopher Gardner, nije se bavio samo gubitkom težine.

“Jedna od zabrinutosti koje su zdravstveni profesionalci imali oko ovih dijeta, sa ograničenim unosom ugljikohidrata, bila je mogućnost da hrana bogata mastima bude loša za ljude u smislu razine njihovog kolesterola ili krvnog tlaka” – podsjetio je dr. Gardner.

Međutim, žene na Atkinsonovoj dijeti imale su normalan krvni tlak i razinu kolesterola.

Prosječno, one su također izgubile dva puta više kilograma od žena na drugim dijetama, koje su imale manje zabrana unošenja ugljikohidrata.

Gardner tvrdi da jednostavnost Atkinsove dijete može biti ključ njenog uspjeha jer, smatra on, “sve se svodi na ukidanje pročišćenih ugljikohidrata – bijelog kruha, bijele riže, kukuruznog sirupa bogatog fruktozom i gaziranih napitaka”.

Žene na Atkinsonovoj dijeti zamijenile su zaslađena pića običnom vodom.

Gardner kaže da je to moglo imati veliku ulogu u njihovom gubitku težine. Kardiolog Randall Steford, koautor studije, ističe da sami smanjujete rizik od srčanih oboljenja kada čuvate svoju težinu na zdravom razini.

“Ova studija će promijeniti moju praksu. Ubuduće ću više podržavati pacijente koji dođu a već su na Atkinsovoj dijeti i svakako ću sugerisati tu dijetu kao mogući razuman pristup za gubljenje težine” – izjavio je Steford.

Rezultati najnovijih istraživanja, objavljeni u Analima američkog medicinskog udruženja, mogli bi imati značajan utjecaj pošto je gojaznost postala veliki problem širom svijeta.