Kurkuma štiti od nastanka dijabetesa

Kurkuma (indijski šafran), sastojak začina curry, može spriječiti dijabetes kod osoba pod povećanim rizikom od te bolesti, poručuju znanstvenici s tajlandskog Sveučilišta Srinakharinvirot.
kurkuma zacin
Oni su utvrdili da svakodnevno konzumiranje kurkume tijekom devet mjeseci potpuno sprečava pun razvoj dijabetesa 2 kod tzv. “predijabetičara” – osoba sa abnormalno visokim sadržajem šećera u krvi, koji još ne predstavlja šećernu bolest, ali može lako prijeći u nju, prenosi Reuters.

Ranija istraživanja su pokazala da kurkuma djeluje protiv upalnih procesa u organizmu i tzv. “oksidacijskih oštećenja” stanica. Vjeruje se da ta dva procesa predstavljaju poticaj za niz oboljenja, uključujući i dijabetes 2.

“Zbog koristi koju donosi i sigurnosti konzumiranja, preporučamo da se ekstrakt kurkume koristi kod predijabetičara”, ističe vođa tajlandskog istraživanja Somlak Čuengsamarn.

U ovo istraživanje je bilo uključeno 240 odraslih Tajlanđana sa prediabetesom, od kojih je polovica dobivala kapsule kurkume, a ostali placebo.

Ispitanici na kurkumi su konzumirali šest kapsula sa po 250 mg dotičnog začina dnevno. Nakon devet mjeseci, među onima koji su konzumirali kurkumu nije zabilježen niti jedan slučaj dijabetesa, dok je među ispitanicima na placebu zabilježeno 19 slučajeva.

Utvrđeno je da je kurkuma unaprijedila funkcioniranje tzv. “beta stanica” u gušterači, koje su zadužene za lučenje hormona inzulina – regulatora razine šećera u krvi.
Izvor:b92