Mandarine izvor vitamina i antioksidansa

Znanstvenici na Sveučilištu Kyoto otkrili su da ljudi koji imaju kronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. U jednogodišnjoj studiji 30 sudionika koji su imali virusni hepatitis konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, i na kraju nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 sudionika koji nisu pili napitak od mandarine, 8,9 posto razvilo je rak jetre.
mandarine

Mandarine su dobar izvor vitamina C

Mandarine vam mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan, primjerice u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekule s neparnim brojem elektrona koje traže svoj par ‘krađom’ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj prijelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do tjelesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK.

Antioksidansi pomažu u sprečavanju ove lančane reakcije i zaustavljaju oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.

Mandarine utječu i na kolesterol

Antioksidansi u mandarini mogu sniziti razinu ‘lošeg’ kolesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju kolesterol, pa se on lako skuplja na zidovima arterija.

Nakupi li se kolesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca i oboljenja jetre.

Mandarine će vam pomoći da izgubite težinu

Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g, a redovito uzimanje vlakana pomaže da duže osjećate sitost. Općenito, djeca i odrasli trebaju uzimati oko 20 g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više, ovisno o količini kalorija koje konzumirate.

Primjerice muškarci i tinejdžeri će možda morati pojesti oko 30-35 g vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljit ovu dnevnu potrebu s užitkom.