Navike koje oštećuju vaše bubrege

Bubrezi reguliraju krvni tlak, ravnotežu vode i elektrolita, i eliminiraju štetne tvari iz organizma. Ako imate na umu sve ove važne funkcije bubrega i činjenicu da se šteta nanesena bubrezima često ne može popraviti, korigirajte sljedeće navike!
bubrezi bolovi

1. Dugotrajno korištenje tableta protiv bolova

Dugotrajno korištenje tableta protiv bolova, posebno u većim količinama, štetno djeluje na tkivo i strukturu bubrega. I lijekovi koji se dobiju na recept i oni bez recepta mogu utjecati na smanjenje dotoka krvi u bubrege. Nesteriodni protuupalni lijekovi koji se koriste za liječenje bolova i povišene temperature glavni su uzrok tome. Između jedan i tri posto novih slučajeva kroničnog zastoja bubrega godišnje može biti uzrokovano zloupotrebom lijekova protiv bolova. Slično djelovanje mogu imati i neki lijekovi protiv visokog tlaka.

2. Cigarete

Negativan utjecaj cigareta na pluća i srce već je poznat, ali istraživanja pokazuju da pušači češće imaju bjelančevine u urinu, što je znak oštećenja bubrega. Bolesti koje utječu na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog tlaka, također pogoršava sklonost cigaretama, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.

3. Prehrana bogata šećerom

Previše šećera vodi zdravstvenim problemima, poput dijabetesa i pretilosti, a to su rizični faktori za bolest bubrega. Smanjite unos šećera u organizam i smanjit rizik od navedenih oboljenja. Manje prerađenih šećera znači i manje kalorija, kemikalija i soli, a struk i bubrezi će vam biti zahvalni!

4. Previše soli

Mnogo slane hrane može povisiti krvni prtisak. Visok pritisak oštećuje bubrege i, s vremenom, može dovesti do zastoja bubrega. Dok uobičajena američka prehrana sadrži oko 3.300 mg soli dnevno, zdravstvene organizacije preporučuju dnevni unos od 2.300 mg, dakle oko žličice soli. Oni s visokim tlakom i bolesnim bubrezima treba unose još manje soli – oko 1.500 mg dnevno. Za početak, smanjite unos prerađene hrane i što manje posežite za Slaník!
Izvor:ordinacija