Navike koje uništavaju zube

Ako ste pomislili da znate sve o higijeni usne šupljine i da radite sve kako bi vaši zubi i desni ostali blistavi i zdravi, iznenadit se kada otkrijete koliko svakodnevnih navika šteti vašim zubima. Evo pet navika koje bi trebalo odmah promijeniti.
Smiling Lips

1. Pregrubo četkanje zubi

Iako zvuči kao dobra stvar, pretvrde četkice i pregrubo četkanje može trajno oštetiti zaštitnu caklinu zuba, izazvati preosjetljivost i sklonost karijesu, ali i uzrokuje povlačenje desni.

Koristite mekšu četkicu i laganim kružnim pokretima četkajte zube i desni dva minuta barem dva puta dnevno.

2. Pogrešna pasta za zube

Baš kao i četkice i pasta za zube može biti preagresivna. Mnoge paste sadrže mikro granule i zrnca koja pomažu pri uklanjanju mrlja, ali mogu i oštetiti vaše zube. Isto je is desnima, zato pronađite pastu koja odgovara vašem ukusu, a preporuka je ona za osjetljive zube.

3. Nekorištenje konca za zube/

Ako ste pomislili da četkicom za zube možete detaljno očistiti usnu šupljinu, varate se. Do područja između zubi četkica nikako ne može doprijeti i zato vam je potreban konac. Čišćenje zuba koncem sprječava karijese, upale zubnog mesa i nakupljanje kamenca.

4. Gazirana pića

Gazirana pića sadrže kiseline koje s vremenom nagrizaju zube i uništavaju caklinu. Gazirana pića nisu dobra ni za vaše tijelo zato ih svedite na minimum, a ako im ne možete odoljeti ispijte ih na slamku, pa nakon toga operite zube.

5. Hrana koja ostavlja mrlje

Zubna caklina je poput porculana. Sve što ostavlja mrlje na vašem tanjuru ili šalici, ostaviće ih i na vašim zubima, ali trajnije.

Kava, čaj, soja sos i crno vino samo su neke od namirnica koje ostavljaju ružne mrlje na zubima. Upravo zbog toga je nakon ručka preporučljivo prati zube.
Izvor:zadovoljna