Par savjeta za borbu protiv celulita

Sve topliji danu najavljuju dolazak ljeta, a to znači da će se većina žena i ove sezone boriti s neuglednom naboranom kožom s celulitom. Ako se spremate krenuti u borbu protiv celulita, evo nekoliko činjenica koje mogu pomoći.
protiv celulita

1. Celulit je debljina

Netočno. Celulit je većinom oštećeno masno tkivo, a uzrok tome je nedovoljna cirkulacija i drenaža u zahvaćenim dijelovima tijela. Doktorica Elizabeth Dansi, autorica knjige “The Cellulite Solution”, objašnjava kako ta pojava češće zahvaća žene nego muškarce, a kada se zarobljene stanice masnoće nakupe ispod kože, ona izgleda prepuna rupica i naborano. Žene često govore da izgleda kao narančina kora.

2. Celulit je nasljedan

Točno. Baš kao što su nasljedne mnoge bolesti i stanja, celulit također ima veze s genetskim naslijeđem. Ipak, na pojavu celulita uvelike može utjecati prehrana, stil života i hormoni. Ako vaša majka ili baka imaju puno celulita, moguće je da ćete i vi imati taj problem pa već u mladim danima brinite o svom životnom stilu i spriječite ga koliko je moguće.

3. Celulit imaju samo pretile osobe

Ovo je jedna od najčešćih zabluda vezanih za celulit. Neka istraživanja su pokazala da preko 80 posto žena u zapadnim zemljama ima celulit bez obzira na to jesu li mršave ili debele. Poznato je da mnogi supermodeli priznaju kako se bore s celulitom. Što se težine i celulita tiče, trebali bi paziti da se često naglo ne debljate, pa mršavite jer se koža rasteže i celulit izgleda još gore.

4. Celulit s godinama postaje sve gori

Nažalost, to je istina. Celulit se može formirati čim razina estrogena počine rasti u pubertetskom dobu. Kako starimo, najčešće postajemo sve manje aktivni, imamo višak kilograma, a koža postaje tanja. Sve zajedno idealna je podloga da se celulit nakuplja sve više i bude sve vidljiviji. U tom procesu masne naslage rastu i pune se tekućinom zbog nedostatka cirkulacije. Osim vježbanja i pokretljivosti, u borbi protiv celulita treba izbaciti nikotin, alkohol i kofein.

5. Voda pomaže u borbi protiv celulita

Iako je zdravo piti dovoljno tekućine, voda neće pomoći u borbi protiv celulita. Većina nas dehidrirana je, ali to se odnosi na najveći organ na tijelu – kožu. Važno je piti oko litar i po vode dnevno kako bi limfni sustav izbacio otpadne tvari i zadržao vodu u koži na optimalnoj razini. Ako pijete previše vode, otekline ispod kože mogu učiniti da neugledni celulit izgleda još gore. Voda u borbi protiv celulita može pomoći ako se tijekom tuširanja masirate tri puta tjedno, jer time potičete drenažu i bolju cirkulaciju.

6. Vježbanje pomaže u borbi protiv celulita

Ovo je točno iako samo vježbanje ne može pomoći da se riješimo celulita u potpunosti. Vježbanje pomaže boljoj drenaži, cirkulaciji, tonusu mišića i izbacivanju otpadnih tvari. Zbog toga će koža izgledati ljepše i zategnutije. Ako želite postići taj efekt, najpametnije je odabrati aerobne vježbe za cijelo tijelo pola sata do sat vremena pet puta tjedno. To može biti i vožnja bicikla, ples ili klasični aerobik s trbušnjacima, čučnjevima i vježbama za noge.

7. Zdrava prehrana sprječava pojavu celulita

Nažalost, ni to nije sasvim točno. Zdrava prehrana je uvijek pravi izbor, ali to ne znači da zato nećete dobiti celulit. Antioksidansi iz hrane neutraliziraju slobodne radikale, koji su između ostalog uzrok celulita i poboljšavaju mikrocirkulaciju. Također, esencijalne masne kiseline poput omega-3 i omega-6 pomažu protiv nakupljanja masnih stanica. U tom smislu zdrava prehrana pomaže, ali ne jamči da isključivo zbog toga nećete imati celulit.

8. Liposukcija sigurno pomaže

Ni ova tvrdnja nije točna. Čak i ako možete priuštiti taj skupi tretman, rizičan je ako se ne uradi propisno i vrlo je traumatičan. U borbi protiv celulita treba uzeti sve faktore u obzir i kombinirati zdrav način života koji uključuje prehranu, vježbanje i masaže.
Izvor:tportal