Pravilno držanje kičme

Postoje načini koji će vam omogućiti da položaj vašeg tijela u različitim situacijama bude savršen.
drzanje kicme

Spavanje

Previše podignuta glava zbog jastuka ili previše mekan jastuk može dovesti do problema s leđima zbog istezanja vrata i kralježnice. Glava tijekom spavanja mora biti naslonjena na jastuk tako da vrat ostane u liniji s kralježnicom. Zato nemojte štedjeti na kvalitetnim jastucima i mijenjajte ih svakih godinu dana. Ukoliko spavate ležeći na leđima, koristite jedan jastuk kako bi izbjegli neprirodno savijanje vrata. Spavanje u položaju na boku je najbolje za kralježnicu, ali su vam tada potrebna dva jastuka. Ukoliko spavate ležeći na prsima i trbuhu, što je najgori položaj za kralježnicu, tada vam jastuci ne trebaju.

Obavljanje kućanskih poslova je vježba

Kućanski poslovi su prilika da vježbate. Kada usisavate, nemojte stajati mirno, nego aktivirajte svoje mišiće, krećite se i savijajte koljena.

Kihanje

Kihanje jedan od pet najčešćih uzroka bolova u leđima. Iznenadna sila može uzrokovati bol u leđima i vratu, tako da, kada osjetite da ćete kihnuti, treba saviti koljena i tako apsorbujete silu donjim dijelom nogu, a ne kralježnicom.

Visoke potpetice

Nošenje obuće s visokim potpeticama stvara veliki pritisak na stopala, zdjelicu i donji dio leđa. Mekani ulošci za obuću će zaista pomoći.

Gledanje televizije

Najbolji položaj za gledanje televizije je kada su u sjedećem položaju kukovi nešto viši od koljena.

Radno mjesto

Sjedenje i naginjanje prema tipkovnici uzrokuje više problema s kralježnicom nego podizanje i nošenje tereta. Na radnom mjestu je potrebno maksimalno izbjegavati položaj u obliku slova C. To ćete izbjeći ako stražnjicu pomjerite do naslonjača za leđa. Takav položaj će omogućiti da vaša zdjelica bude u višem položaju od koljena.

Korištenje kompjutera

Kada sjedite i koristiti računalo, vaša stopala moraju biti postavljena ravno na pod, a vrh ekrana mora biti u ravnini s vašim očima. Ovaj položaj će vas spriječiti da savijati kralježnicu. Kako biste odmorili ruke od tipkovnice i miša, nekoliko puta dnevno ih stavite na krilo, lopatice polako pomaknite prema gore, zatim natrag, a onda dolje. Zadržite taj položaj deset sekundi, a zatom vježbu ponovite još devet puta.

Korištenje telefona

Kada ste na poslu i razgovarati telefonom, ustanite i ispravite leđa. Telefon nikada ne čuvajte između ramena i uha. To može oštetiti vratna tkiva i zglobove i dovesti do bolova u ramenu i vratu, kao i do krivljenja kralježnice. Obavezno radite rotacijske vježbe za glavu i vrat.

Vožnja

Prije vožnje naslon za glavu postaviti na odgovarajuću visinu. To je vrlo važno ukoliko se dogodi prometna nesreća. Pozicionirajte retrovizore tako da su vam pregledni kada sjedite uspravno.

Istezanje

Istezanje mišića 15 do 30 sekundi dnevno će vam itekako koristiti i štititi vašu kralježnicu. Morate se savijati u šest različitih položaja, naprijed, natrag, rotirati se lijevo i desno, ali i naginjati se lijevo i desno. Sve navedeno se može uraditi u stojećem, ali iu sjedećem položaju.
Izvor:klix