Probajte brzu dijetu 5/2

Ova dijeta ne podrazumijeva potpunu promjenu načina prehrane, niti je potrebno provesti više mjeseci gladujući.
dijeta 5 2

Dijeta nazvana 5: 2 predviđa da pet dana jesti sve što poželite, a da dva dana tjedno vodite računa o tome što unosite u svoj ​​organizam.

Slično postu, koji se prakticira već stoljećima, to vam omogućuje da veći dio tjedna konzumirate namirnice koje smatrate neophodnima za normalno funkcioniranje, a potom dva (nikako uzastopna) dana smanjite unos kalorija.

Nutricionisti se posljednjih godina bave usavršavanjem ovakvog načina prehrane, a bivša novinarka BBC Kate Harrison objavila je vlastito viđenje dijete koja se svodi na odmor od nezdravih namirnica u svojoj “Knjizi o dijeti 5:2”, objavljenoj 2012. godine. Preporuke koje se kod različitih autora mogu sresti su vrlo slične, a opći principi su istovjetni.

Prednosti dijete 5:2

Svi autori koji su se bavili dijetom 5:2 slažu se da je ograničenje unosa kalorija povezano s produženjem životnog vijeka, smanjenjem rizika od srčanih oboljenja, šloga i raka, kao i da manje količine kalorija dovode do smanjenja kolesterola i šećera u krvi. Također, stručnjaci se slažu da je manji unos kalorija odličan način brobe protiv starenja, budući da ovakvom prehranom dolazi do smanjenja koncentracije proteina poznatog kao IGF (inzulinu sličan faktor rasta).

Pravila za dijetu 5:2

Jednostavnost ove dijete i činjenica da pet dana možete jesti po volji jesu uzroci popularnosti dijete 5:2. Preporučuje se da se pet dana unosi prosječna količina kalorija, neophodna za funkcioniranje organizma, a da se dva dana (ne uzastopna) konzumira samo 25 posto od uobičajenog broja. To bi iznosilo, u prosjeku 500 kalorija za žene ili 600 za muškarce. Ne postoje nikakve zabrane glede toga što bi trebalo jesti, a stručnjaci napominju da će žene u prvom tjednu najvjerojatnije izgubiti oko pola kilograma, dok će muškarci oslabiti i više.

Upozorenje za dijetu 5:2

Prednosti dijete 5:2 dijete do sada su primijećene isključivo u životinjskom svijetu, pa bi trebalo razgovarati s liječnikom prije početka ovakvog načina prehrane. Trenutno medicinsko stanovište je da post tek treba dokazati kao poželjan režim, pa doktori preporučuju da dnevni unos kalorija bude oko dvije tisuće. Također, liječniku bi se morale obratiti i trudnice i dojilje prije nego što otpočnu ovu dijetu. Naravno, kao i svaka druga, ona se ne preporuča djeci i tinejdžerima, jer oni tek grade prehrambene navike i razvijaju tijelo. Tijekom dana kada zapravo jeste na dijeti, očekujte manje energije, slabiju koncentraciju, a primijećene su i glavobolje i vrtoglavice.
Izvor:lisa