Savjeti za sprečavanje pojave herpesa

Jeste li i vi jedna od osoba koja tijekom zime ima problema s herpesom na ustima? Riječ je o zaraznoj bolesti izazvanoj virusom za koji nema pouzdanog lijeka, ali koji se može spriječiti i kontrolirati praćenjem pravila zdrave prehrane i života. Evo što trebate učiniti kako biste izbjegli neugodne virusne mjehurići i ranice na licu.
herpes usna
Oralni herpes je zarazna bolest izazvana virusom herpesa simplexa tipa 1 koji je obično povezan s infekcijom usana, usta i lica. Za razliku od genitalnog herpesa koji uzrokuje virus tipa 2 i koji se prenosi spolnim kontaktom, ovaj tip herpesa možete dobiti putem poljupca, konzumiranjem hrane ili pića sa zaraženog tanjura i čaša, ali i ako ste bili u blizini zaražene osobe koja kašlje i kije.

Prisustvo virusa u tijelu ne znači i njegovu manifestaciju na koži. Neke statistike pokazuju da se većina ljudi do 20. godine života zarazi virusom oralnog herpesa, i da virus ostaje uspavan u tijelu nakon aktivne infekcije.

Virus će se ponovo aktivirati u obliku krastica na licu i usnama, iu vidu bijelih balončića samo kod 20 do 40 posto osoba, i to kod onih koje pate od oslabljenog imuniteta, hormonske neravnoteže ili ekstremnog emocionalnog stresa.

Neki nanose na lice obloge od aloe vere, hajdinu kašu i sodu bikarbonu kako bi ‘izliječili’ oralni herpes, ali prava istina glasi – ovom virusu nema lijeka.

Recepti iz bakinih bilježnica pomoći će vam da dezinficirati ranice i spriječite njihovo širenje: npr. prepolovite jedan režanj češnjaka pa njime prekrijte zaraženo područje, držite ga minutu prislonjenog uz ranicu, pa ponovite postupak nekoliko puta na dan.

Samo snažan imunitet može sputati simptome infekcije i spriječiti učestalo vraćanje ranica na licu.

Tri savjeta za jačanje imuniteta

1. Svježe iscijeđen sok od voća i povrća je odličan izvor antioksidansa, vitamina i minerala koji će ojačati cjelokupni organizam. Jedite više sirovih sezonskih namirnica bogatih hranjivim tvarima, a izbjegavajte industrijski prerađenu hranu, rafinirani šećer, velike količine soli, kao i pretjerano uživanje u alkoholu.

2. Ne zaboravite na vježbanje tijekom zimskih mjeseci. Čak i ako vas hladno vrijeme sprječava u omiljenim sportskim aktivnostima poput trčanja na otvorenom ili vožnje bicikla, to ne znači da treba da se ulijene. Organizam ćete osnažiti i žustrim šetnjama (tri do četiri puta po pola sata), a tijelu svakako zavežite i dovoljnu količinu sna.

3. Izbjegavajte stres koliko god je to u vašoj moći – odvojite svaki dan malo vremena samo za sebe, koje ćete provesti u omiljenoj aktivnosti za relaksaciju, poput meditacije ili čitanja omiljene knjige. Olakšajte sebi i prirodnim preparatima za jačanje imuniteta poput kapi biljke ehinacea, sjemenki grejpa ili propolisa.

Spriječite širenje herpesa:

Balončići i ranice herpesa na licu izuzetno su zarazni pa izbjegavajte dodirivanje ovog mjesta golim rukama, stavljanje kontaktnih leća u oko nakon dodirivanja ranica, i ljubljenje drugih osoba – osobito djece i starijih s oslabljenim imunitetom, jer ćete time ugroziti njihovo zdravlje.

Nemojte dijeliti svoje tanjure, čaše i pribor za jelo tijekom akutne zaraze, kako ne biste prenijeli virus na svoje ukućane. Isto vrijedi i za krpe i ručnike. Nakon uporabe dobro sterilizirajte predmete vrelom vodom i odgovarajućim deterdžentom.
Izvor:zadovoljna