Sjemenke bundeve za čišćenje organizma

Često nas savjetuju da izbjegavam grickalice, ali one ne moraju biti nužno loše. Sjemenke bundeve primjer su za to kako i “zanimacija” uz film ili utakmicu zapravo može biti odličan način da u organizam unesemo potrebna nutrijente i učinimo nešto dobro za naše zdravlje.
sjemenke bundeve
Bundeve su same po sebi jako zdrave, ali i njihove sjemenke sadrže jako mnogo kvalitenih sastojaka koje su našem tijelu potrebne, poput magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K. također, obiluju proteinima, magnezijem, vlaknima, manganom i fosforom.

Sjemnke bundeve možete jesti sirove ili zapečene u pećnici, ne na većoj temperaturi od 170C oko 15 minuta. Mogu biti i sjajan dodatak salatama, juhama i umacima, a evo zbog čega bi trebalo da ih jedete češće

1. Bori se protiv raka

Istraživanje njemačkih znanstvenika otkrilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23 posto manji rizik od nastanka raka dojke, a do istog zaključka došli su i španjolski znanstvenici u drugoj studiji. Oni su ustanovili da sjemenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspješno bore protiv stanica raka različitih vrsta i imaju antiupalno djelovanje.

2. Ublažavaju simptome menopauze

Ne samo da se samanjuje šanse da žene u srednjim godinama obole od raka, već im mogu pomoći da poboljšaju raspoloženje ili ublaže simptome menopauze. Sjemenke bundeve reguliraju napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja.

3. Smanjuju kolesterol

Ukoliko imate visok kolesterol, sjemenke bundeve su idealan izbor jer, kako su pokazala istraživanja, one mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola za 13 posto, a razina ukupnog kolesterola za 10 posto. Također, smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sustava, moždanog i srčanog udara i reguliraju krvni tlak.

4. Štete od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama, a znanstvenici su ustanovili i da su učinkovite u reguliranju razine šećera u krvi. Upravo zato, ove sjemenke se preporučuju dijabetičarima za svakodnevno konzumiranje.

5. Pomažu mršavljenje

Kako su izuzetno bogate vlaknima i proteinima, dugo će vas držati sitima. Samo 30g sjemenki bundeve sadrži oko 5g proteina, ali i oko 285 kalorija po šalici pa ih konzumirajte umjereno.

6. Bore se protiv depresije

Ne samo da popravljaju fizičko zdravlje, već imaju i blagotvoran utjecaj na psihičko zdravlje, odnosno na smanjenje simptoma depresije, razine stresa i anksioznosti.

7. Ublažavaju simptome artritisa

Znanstvenici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Samo 30g sjemenki dnevno dovoljno je olakšati simptome artritisa.

8. Sprečavaju nastanak osteoporoze

Sjemenke bundeve su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šalice sjemenki bundeve sadrži čak 17 posto preporučene dnevne vrijednosti cinka.