Sokovi od povrća za zdravo mršavljenje

Najbolji napitak prilikom držanja dijete je voda. Tečne kalorije vam baš i nisu neophodne jer vas neće zasititi i savršen su primjer “praznih kalorija”. Primjerice, čaša soka od jabuke sadrži 114 kalorija, i potrebne su četiri jabuke da bi se dobila ta količina soka. Ukoliko volite jabuke, mnogo je bolje da pojedete svježe voće.
sok od paradajza
Sok od naranče, ukoliko nije svježe iscijeđen, može sadržavati brojne aditive i konzervanse. Zato je iu ovoj varijanti bolje da se poslužite svježim voćem.

Jedini izuzetak ovih pravila koji vrijede za sokove, tiče se napitaka od povrća – oni vam mogu pomoći da izgubite kilograme, pokazalo je istraživanje provedeno na američkom “Baylor Collegu”.

Kada su znanstvenici podvrgli dijeti 81 pretilu osobu, gdje je režim prehrane obilovao voćem, povrćem, žitaricama i mesom s niskim udjelom masti, otkrili su da su osobe koje su svakodnevno pile čašu soka od povrća u razdoblju od tri mjeseca izgubile oko 1,5 kilogram više od osoba koje su bile na istom režimu prehrane, ali nisu pili sok od povrća. Znanstvenici su zaključili da je sok od povrća zasitio ispitanike, tako da su generalno jeli manje hrane.

Sok od povrća ima tako malo kalorija da se bez problema može uklopiti u svaki plan prehrane. Čaša od 220 mililitara soka od povrća s niskim postotkom natrija sadrži oko 50 kalorija, a čaša soka od rajčice ima 41 kaloriju.

Odaberite svoj omiljeni koktel od povrća i uživajte u zdravom i niskokaloričnom napitku.