UN dijeta za skidanje viška kilograma

Striktno provođenje ove dijete, pored skidanja kilograma, dovodi i do promjene metabolizma, pa se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. Dijeta traje 90 dana. Ako potrebno oslabiti manje kilograma, dijeta se prekida ranije, ali tada neće doći do promjene metabolizma.
un dijeta
UN dijeta uvijek počinje proteinskim danom, zatim slijede škrobni, ugljikohidratni dan, voćni dan, pa ponovo proteinski. Redoslijed dana se ne smije mijenjati.

Doručak

Svih 90 dana voće. Jedu se po dvije iste voćke ili šaka suhog voća (izbrojite 8 komada, bit će dovoljno).

Prvi dan – DAN

Ručak
• Meso, dinstano, kuhano ili pečeno (tri parčeta – restoranska porcija – do 250 gr) ili 3 kuhana ili pečena jaja ili nešto od mliječnih proizvoda, pa i soje.

• Kruh – šnita integralnog kruha

• Salata – u neograničenim količinama sa maksimalno jednom žlicom ulja

• Juha – obavezna (bez rezanaca – jedna šalica / tri dcl), a ako se konzumiraju mliječni proizvodi onda juha nije obavezna, popite jogurt ili mlijeko.

NAPOMENA: Različite vrste proteina se ne miješaju u jednom obroku, a ni u danu.

Večera
Isto što i za ručak, ali bez juhe i BEZ KRUHA. Obavezno je da se isto jede za ručak i za večeru, pa ako je za ručak bilo meso ono mora biti i za večeru.

Drugi dan – SKROBNI DAN

Ručak
• Grah, grašak, leća, riža, krumpir – kuhano, jedino uz dodatak začina (so, vegeta, papar, kečap, kuhani paradajz) – pun tanjur.

• Kruh – parče

• Salata

Večera
Isto kao i za ručak, ali pola mjere. Večera je BEZ KRUHA.

Treći dan – DAN UGLJIKOHIDRATA

Ručak
Kuhana tjestenina uz dodatak začina – kečapa ili slično, ili pica samo sa dodatkom kečapa, ili slano pecivo u količini pice u piceriji (npr. Tri kifle)

Večera
Dvije tanja parčeta torte, ili 3-4 kolača, ili 3-4 kugle sladoleda.

Obavezno – jedno rebro čokolade za kuhanje

Četvrti dan – VOĆNI DAN

Ručak i večera
Samo miješano voće u neograničenim količinama.

Dodatne napomene

• Poslije kruga od 7 puta 4 dana, tj. 29 dana (tri puta u toku dijete) drži se “vodeni dan”. Cijelog dana pije se samo voda;

• Obavezno poslije voćnog, a ponekada poslije vodenog, nastavlja se sa proteinskim danom;

• Kava i čaj se mogu piti, ali bez šećera. Sokove svesti na najmanju moguću mjeru;

• Obavezno je uzimati poslije ručka jednu tabletu, koja sadrži dnevnu dozu vitamina i minerala;

• Pauza između obroka prvog dana je četiri sata, a drugog i trećeg dana je tri sata; za vrijeme voćnog dana pauza između obroka je dva sata;

Poslije 8 sati navečer nemojte ništa jesti.

Sve što je navedeno mora se jesti, jer ima svoju ulogu u organizmu. Voće je obavezno za doručak, jer najbrže daje energiju, čokolada trećeg dana također, jer štiti organizam od moguće alergije.

Količine hrane su veće od uobičajenih, a namirnice usklađene s našim uvjetima i podnebljem. Mora se biti dosljedan i uporan. Može se desiti da prvih deset dana ne dođe do gubitka kilograma, ali onda počinje nagli gubitak i to čak tri, četiri kilograma. Poslije 90 dana dijete, još 90 dana za doručak se jede voće, dok se za ručak i večeru vraća na uobičajeni način prehrane. U tom periodu treba da se izgubi još tri kg, što je pokazatelj promjene metabolizma. Ako se ne izgube, dijetu treba ponoviti, ali tek poslije tri mjeseca.

Dijeta se ne smije produžavati više od 90 dana – jedino poslije pauze od tri mjeseca može se provesti ponovo.
Izvor:dijete.net