Vježbe disanja koje djeluju protiv stresa

Ako se osjećate kao da od posla ne možete disati, niste sami – dvije od pet odraslih osoba vjeruje da pati od kroničnog stresa na poslu. Pročitajte savjete kako vam disanje može pomoći da kontrolirate stres i budete kreativniji na poslu.
vjezbe disanja

Jutarnje disanje

Navijte alarm 10 minuta prije nego što je vrijeme da ustanete. Sjednite u krevetu u udobnom položaju i držite oči zatvorene. Otvorite usta. Glasno udahnite i izdahnite tri puta duboko iz trbuha, kao da želite zamaglimo odgledalo. Zatim zatvorite usta i nastavite udišete i uzdišete nekoliko minuta. Otvorite oči i dišite u tišini.

Disanje u vožnji

Kada putujete do posla ili se kod kuće pripremate počnete raditi za stolom, pokušajte obratite pažnju na svoje disanje. Ako ste u gustom prometu stres se povećava i disanje postaje plitko. Udahnite kroz nos brojeći do tri, zadržite se na trenutak i izdahnite na tri. Dok dišete mislite u sebi “udah, ja sam mir, izdah, ja sam mir”

Disanje kao uzemljenje

Prije nego što započnete posao, postavite ton svog radnog dana. Sjednite udobno s pravom kralježnicom, opuštenih ramena, usklađene glave i brade paralelne s podom. Stavite desnu ruku na trbuh. Udahnite u jamu trbuha, duboko u dijafragmu i osjetite kako vam je dah gurnuo ruku. Dišite i osjetite kako se dah širi tijelom.

Disanje za podizanje energije

Sjednite pravo, otvoriti usta i oblikujte zvuk zadihanosti mijenjajući kratke udahe i izdahe poput šteneta. Zatvorite usta i nastavite tim tempom disanja dopuštajući zraku da prolazi preko stražnje strane grla, te unutar i izvan nosa. Radite to 10 sekundi, pauzirajte i ponovite. Ako vam se vrti u glavi, prekinite s vježbom.

Disanje za kraj radnog dana

Kako biste završili radni dan, sjedite pravo. Zatvorite oči. Neka vam pažnja bude usmjerena na kralježnicu. Zamislite da je na njegovom dnu bazen bijele lave. Uz svaki izdah bijela lava se penje prema gore. Zamislite da se širi u prostoru, odmah ispod trbuha, nastavlja prema srcu, području između obrva, glavi a zatim pri svakom izdisaju krene da se vraća natrag.
Izvor:tportal