Zdrava jesenja hrana uz koju mršavite

Jesen nam donosi mnoge ukusne plodove koji, osim što će nam ispuniti kuhinju mirisima, mogu biti izuzetno korisni za zdravlje, a pogotovo za skidanje kilograma. Tako recimo kesten ima priličnu količinu vitamina C, što nije karakteristika orašastih plodova. Osim toga, kesten obiluje škrobom, koji može biti veliki energetski potencijal, a masti gotovo i da nema, pa se preporučuje svima koji žele utole glad i izbjegnu nezdrave grickalice.
bundeva

Bundeva

Bundeva je drugo čudo jeseni, koje često nazivamo još i kraljicom jeseni, i to s pravom, jer ima samo 28 kalorija na 100 grama. Bundeva je puna složenih ugljikohidrata koji će održavati razinu šećera u krvi, a beta karoten i vitamini B, C i E skupine čine ovi namirnicu odličnom za vas. Ubrana bundeva može ostati svježa i do godinu dana, ali ako je ispečete u pećnici dobit ćete za tren oka brz i zdrav obrok koji ne deblja.

Prokulice ima samo 43 kalorije na 100 grama, a pored toga ima i jedinstven sastav nutrijenata – folnu kiselinu, kalcij i magnezij, vitamine A, B i C.

Još jedna odlična namirnica koju svakako ne treba preskočiti ove jeseni je šipak ili nar koji je prepun antioksidansa koji štite organizam od slobodnih radikala, a osim toga obiluje vlaknima i folnom kiselinom. Za sve one koji se žele riješiti viška, šipak je odličan jer smanjuje mogućnost taloženja masnoća u organizmu, a preporučuje se da se jede svjež.

Mandarina je čudotvorna za vašu kožu jer je čini blistavom i svježom. Obiluje kalcijem, magnezijem, kalijem i cinkom, uz vitamine B i C, a poznato je da vitamin C ubrzava topljenje masnoća u tijelu i pomaže u proizvodnji L-karnitina, ubrzivača metabolizma koji dodatno sagorijeva masti.
Izvorb92