Zeleni čaj za vaše zdravlje i mršavljenje

Za Japance je zeleni čaj izvor energije koji usporava proces starenja. Latinski naziv mu je Camellia sinensis. Listovi i cvijet se beru u ožujku, kada su listovi sasvim mali. Od načina prerade ovisi da li će se dobiti, crni, zeleni, žuti ili crveni čaj. Raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Cejlona, na Javi, u Gruziji i padinama Kavkaza.
zeleni caj

Zeleni čaj – Potvrđena ljekovitost

Smanjuje oksidacione procese u organizmu, usporavajući proces starenja stanica 20 puta jače nego vitamin E. Zeleni čaj pozitivno utječe na trudnoću. Ova blagotvorna biljka smanjuje visok tlak i kolesterol. Uz adekvatnu prehranu i zdrav način života, zeleni čaj podržava imunološki sustav čovjeka. Pomaže kod arterioskleroze, povišenog šećera, proljeva, povraćanja, manjka apetita, napetosti, prehlada i gripe, grlobolje, hepatitisa, raka, trovanja hranom, oboljenja jetre i želuca, lošeg varena i ozračenosti (stroncij 90).

Pripremanje zelenog čaja

Voda je duša čaja. Treba koristiti samo meku vodu (s malo klora i kamenca). Crni čaj je najbolje pripremati u glinenoj posudi, a zeleni u posudi od porculana ili keramike. Razlikuju se tri načina pripreme:

1. Japanski način I: Vodu prokuhati i ostaviti da se ohladi na otprilike 60 stupnjeva. Zatim preliti čaj i ostaviti da odstoji tri minuta. Ako vam je čaj previše kiseo, postupite prema metodu II.

2. Japanski način II: Prvo se pripremi čaj po metodu jedan. Zatim se prospe tekućina, a isti čaj se ponovo prelije toplom vodom. Čaj se može servirati nakon 2-3 minuta.

3. Engleski metoda: Za jednu šalicu je potrebna jedna čajna žlica čaja. Listići se preliju vrelom vodom. Nakon 2-3 minuta se čaj može servirati.

Kako zeleni čaj pomaže mršavljenju?

Zeleni čaj pozitivno utječe na koncentraciju, pomze kod dijeta i štiti od karijesa. U kozmetici se primjenjuje jer štiti stanice i njeguje kožu.

Koristite listove čaja

Listići čaja imaju 1,5 do 2 puta jače djelovanje od čaja u vrećicama. Zato je bolje koristiti listove. Za jednu šalicu zelenog čaja je potrebna manja količina nego za crni. Često je na pakiranju napisana i doza, pa treba pratiti korisnički.