10 namirnica koje su od pomoći za mršavljenje

Svaka namirnica je dobra za nešto, jedno što ni s čim ne treba pretjerivati​​. Oni koji vježbaju, žele smršaviti i budu u formi, trebalo bi da paze i što jedu. Ovih 10 namirnica posebno je korisno za njih.

Sok od cvekle
Sok od cvekle

1) MED ZA IZDRŽLJIVOST

Istraživanje provedeno u Memphisu otki je da konzumacija meda prije vježbanja osigurava “gorivo” atletama tako što regulira razinu šećera u krvi i razinu inzulina tijekom dužeg razdoblja. Ovaj prirodni zaslađivač podiže i snagu, brzinu i poboljšava izdržljivost.

2) SOK OD CVEKLE ZA SNAGU

Skorašnja istraživanja su pokazala da je cvekla možda bolja za poboljšanje energije nego kofein i bilo koja druga namirnica. Kako biste bili energičniji, pijte što češće sok od cvekele.

3) GRAŠAK PROTIV ZAMORA U MIŠIĆIMA

Grašak sadrži aminokiseline razgranatog lanca, spojevi koji odlažu zamor u mišićima tijekom vježbanja. Samo 25 grama je djelotvorno.

4) BOROVNICA ZA UBLAŽAVANJE ZAPALJENJA

Jedno nedavno vršeno istraživanje otkrilo je da borovnice ublažavaju zapaljenja. Pokazalo se da one povećavaju broj bijelih krvnih zranaca, koja igraju važnu ulogu u imunitetu.
5) TREŠNJE PROTIV BOLOVA I ZA POVRAĆANJE SNAGE
Znanstvenici su otrkili da sok od trešnje ima značajan utjecaj na smanjenje boli. Osim toga, otkriveno je i da se pomoću trešanja snaga vraća brže.

6) LOSOS ZA IZGRADNJU MIŠIĆA

Omega 3 masne kiseline nalaze se u masnoj ribi kao što je losos i višestruko su dobre za zdravlje, osobito za borbu protiv srčanih bolesti i dijabetasa tipa 2. Istražiavanja vršena na životinjama pokazala su da mogu biti dobre i za izgranju mišića. Jedite lososa bar nekoliko puta tjedno.

7) LUBENICA ZA UBLAŽAVANJE BOLI U MIŠIĆIMA

Španjolski znanstvenici su otkrili da sok od lubenice ublažava bol u mišićima ako se popije pola litre sat vremena prije vježbanja. Za ovo je zaslužan citrulin, prirodna tvar koja se nalazi u lubenici i koja poboljšava funkcioniranje arterija i smanjuje krvni tlak. Kada jedete lubenicu, zagrizite i malo bijelog dijela, jer u njemu ima najviše citrulina.

8) NAR ZA OPORAVAK SNAGE MIŠIĆA

Antioksidanti iz nara povezani su sa poboljasnje pamćenja i moždane aktivnosti, a istraživači iz Teksasa otkrili su nedavno da poboljšava i oporavak mišića. Ubacite nar u zobenu kašu ili salatu i to će vam biti sasvim dovoljno.

9) KAFA ZA ENERGIJU

Jedna novija studija otkrila je da se glikogen, tjelesni ekvivalent ugljikohidrata brže obnavlja ako atlete piju kavu i unose ugljikohidrate poslije vježbanja. Ako to prakticirate, sljedeći put ćete moći vježbati duže.

10) CRNA ČOKOLADA SMANJUJE STRES

Veliki broj studija ističe bezbrojne koristi crne čokolade, a jedno novo istraživanje je pokazalo i da crna čokolada podiže razinu antioksidansa u krvi i smanjuje stres izazvan vježbanjem. Ako redovito vježbate, svakog dana pojedite nekoliko kockica čokolade.