Čaj od peršuna i metvice za detoksikaciju jetre

To je jedan od najvećih organa u vašem tijelu i zahtijeva pažnju, brigu i zaštitu. Govorimo o vašoj jetri, naravno, o onom čudesnom sustavu koji sintetizira enzime, proteine, glikogene i obavlja vitalne zadatke detoksikacije. Kako se brinuti o zdravlju jetre svakodnevno? Znamo, vjerojatno ne razmišljate o tome. Rad ili malo vremena za kuhanje znači da mnogo puta nemta vremena da vodite brigu u zdravlju svoje jetre. Još jedan komplicirani faktor je uzimanje određenih lijekova. Možda sada uzimate neki lijek. Nemojte zaboraviti da lijekovi imaju tendenciju preopterećenja jetre i utjecaji mogu biti vrlo jasni. Postoji mnogo načina na koje vaša jetra može napuniti toksinima. Loše izbore za hranu, stres, lijekovi, pa čak i nesanica uzrokuju da polako prestane obavljati svoje funkcije učinkovito.Ovdje postoji jedan pozitivan aspekt: vaša jetra je sposobnost regeneracije. Problemi poput bolesti masne jetre mogu se liječiti sa promjenama u vašim životnim navikama, boljoj prehrani i jasnoj svijesti o potrebi brige o sebi. U današnjem članku želimo predložiti sljedeće: da svaki dan pijete čaj od peršuna i metvice za detoksikaciju jetre.

Peršun
Peršun

Peršun i metvica za detoksikaciju jetre

U ljekarnama i trgovinama prirodnih namirnica možete pronaći beskrajnu ponudu proizvoda namijenjenih za brigu o zdravlju i detoksikaciji jetre.

Prije nego počnete uzimati vitamine ili bilo koje druge proizvode koje možete pronaći, najbolja je mogućnost iskoristiti samu prirodu.

Ako naučite o ljekovitim svojstvima određenih biljaka, svakako ćete konzumirati nešto što je zdravo, iscjeljivanje i ispunjavanje cilja: brinuti se za jetru i cjelokupno zdravlje.

Bez sumnje, dvije od najzanimljivijih biljaka za jetru su peršun i metvica. Vrlo lako možete pronaći ove biljke ili ih čak možete uzgojiti u svome domu.

Peršun

Intenzivni okus i astringentna svojstva peršuna čine ga jedinstvenim kada je u pitanju zdravlje jetre. Njegove prednosti temelje se na četiri specifična aspekta:

 • Prvi su flavonoidi: apigenin, chrysoberyl i luteolin djeluju kao snažni antioksidanti. Oni osiguravaju da vaše stanice prenose dovoljno kisika i štite vas od djelovanja slobodnih radikala.
 • Osim toga, peršun je izvrstan izvor vitamina C i vitamina A. Ova dva vitamina su osnovna kada je riječ o funkciji jetre. Oni smanjuju upalu i jačaju vaš imunološki sustav.
 • I ne zaboravite da je peršun odlično sredstvo za čišćenje i detoksikaciju organizma. Zahvaljujući diuretskim svojstvima pomaže vašem tijelu da eliminira otpad(toksine) koji vam ne trebaju.
 • Još jedan zanimljiv aspekt odnosi se na beta-karoten. Ovaj antioksidans je vrlo učinkovit kada je u pitanju uklanjanje masti iz tijela.

Metvica

Metivca, poput peršuna, još je jedan astringent sastojak i vrlo osvježavajuća biljka. Njen okus daje ugodan dodir ovom čaju koji trebate svakodnevno piti.

Ovdje su glavne prednosti od metvice:

 • To je antiseptik i protuupalno.
 • Poboljšava probavu.
 • Također stimulira funkciju jetre kada je ovaj organ preopterećen.

Kako napraviti čaj od peršuna i metvice za detoksikaciju jetre?

Sastojci

 • 1 čajnu žličicu peršina (5 g)
 • 1 žličica svježe metvice (5 g)
 • 2 žlice limunovog soka (20 ml)
 • 1 šalicu vode (200 ml)

Priprema

 • Kao što uvijek kažemo na našem blogu, najbolje je nabaviti sastojke koji se organski uzgajaju. Najprije morate dobro oprati.
 • Zatim isjeckajte peršun i metvicu. To će omogućiti da ulja budu u čaju.
 • Zagrijte vodu u loncu, nakon što počne kuhati dodajte peršun i metvicu.
 • Dopustite da lagano kuha 10 minuta, i onda skinte sa izvor topline, ostavite 10 minuta da se hladi.
 • Konačno, procijedite i ulijte je u omiljenu šalicu zajedno s dvije žlice soka od limuna.

Prva stvar koju ćete primijetiti je intenzivan okus. Taj okus, međutim, dolazi od prirodnih spojeva koji će voditi brigu o zdravlju vaše jetre.

Ako trebate, dodajte malo meda kako biste ovaj čaj od peršuna i metvice učinili ugodnijim i piti ovaj čaj nakon vašeg glavnog oborka.