Do željene težine sa ovim pravilima

Čak i ako se trudite da izgubite kilograme prije sezone leta i držite se zdrave prehrane, možda ipak pravite neke pogreške zbog kojih do ljeta nećete doći do željene težine. Izbjegnite uobičajene prepreke.

Jabuka
Jabuka

Preskačete obroke

Neki ljudi misle da će uštedjeti na unosu kalorija ako preskoče koji obrok, no samo sebi čine goru stvar jer će na sljedećem obroku vjerojatno pretjerati. Pokušajte jesti redovito i kod svakog obroka unijeti manje kalorija nego obično. Ono što će se vama činiti malim promjenama, na kraju će itekako dati rezultat.

I zdrave kalorije se broje

Naravno, povrće i zdrave grickalice poput orašastih plodova uvijek su bolja opcija, ali i te kalorije se broje. Umjesto da pretjerujete, jedite ih u manjim porcijama.

Pretjerujete s alkoholom

Popiti piće ili dva na zabavi nije loše, ali lako je pretjerati i tako unijeti previše kalroija. I nije samo piće to koje je problematično, jer će vam ono samo otvoriti apetit pa ćete i pojesti više.

Mislite da ćete sve nadoknatiti vježbanjem

Redovito vježbanje odličan je način kontrole kalorija, ali ono ne može ispraviti pretjerivanje s hranom. Primjera radi, ako unesete 500 kalorija više, samo da to izgubite trebat će vam sat vremena vježbanja u teretani. Imate li vremena za to? Vježbanjem ćete ostati u formi, ali nemojte se oslanjati samo na to.

Izbacujete cijelu skupinu namirnica

Trebalo bi izbjegavati dijete u kojima morate izbaciti cijelu grupu namirnica. Primjera radi, posebno su popularne one u kojima treba potpuno izbaciti ugljikohidrate i jedete samo proteine​​. To nije dobro za vaš mozak i mišiće, a posljedice će biti vidljive nakon nekog vremena.

Potpuno je različito od trenutnog načina prehrane

Ako tjedni ručak ne možete zamisliti bez pečenog mesa i krumpira, biće vam teže provesti plan potpune promjene prehrane. Dijeta koja se potpuno oslanja na novi način kuhanja postaće vam frustrtirajuća i ako je nespojiva s vašim načinom života, postoji mala vjerojatnost da ćete ostati na njoj.

Mrzovoljni ste i gladni

Gubitak težine nije lak zadatak, ali ne bi trebao biti grozan. Ako ste većinu vremena gladan, znači da ne jedete dovoljno hrane bogate vlaknima. Ako ste mrzovoljni, možda ne dobivate dovoljno ugljikohidrata. Neki stručnjaci preporučuju malo tamne čokolade kao zdrav izbor. Ako vas dijeta frustrira, lako ćete podlegnuti emocionalnom prejedanju kada vas nešto izbaci iz takta.

Niste motivirani vježbati

Široko je rasprostranjeno uvjerenje da je vježbanje precijenjeno kada je u pitanju gubitak težine. No, fizička aktivnost ima na brojne zdravstvene koristi kod gubitka težine, reguliranja šećera u krvi, poboljšanja plućne funkcije, povećanja energije, jačanja kostiju, sprečavanja nesanice …