Joga za bolju ravnotežu i koncentraciju

Brojna istraživanja su potvrdila ono što se već stoljećima zna – da joga ima blagotvoran učinak na ljudski organizam. Recimo, poslije 20 minuta hata joge poboljšavaju se kognitivne funkcije mozga, koncentracija i radna memorija. Istovremeno, smanjuje se aktivnost proteina koji sudjeluju u upalnim procesima i tako se umanjuje stres.

Joga
Joga

Studija koja je rađena na Sveučilištu Bol State 2000. godine pokazala je da vježbanje hata joge tijekom 15 tjedana može povećati kapacitet pluća. Uz standardnu terapiju za dijabetes, izvođenje asana može dovesti do stabiliziranja razine šećera u krvi, a nakon samo tri mjeseca vježbanja uočava se pad indeksa tjelesne mase kod vježbača.

Joga potiče želju, orgazam i generalno zadovoljstvo kod žena, zaključak je studije rađene 2009. godine na Harvardu. Također, pomaže da se žene bolje sažive sa svojim tijelom.

Vježbanje ijengar joge kod starijih popravlja ravnotežu i sprječava padove kod žena poslije 65. godine. Studija iz 2009. godine pokazala je i da popravlja gustoću kostiju. Njemački istraživači su utvrdili da četiri tjedna vježbanja ijengar joge učinkovito smanjuje intenzitet boli u vratu, dok su njihove kolege iz Sveučilišta u Zapadnoj Virginiji otkrili da je ova joga učinkovitija u smanjivanju bolova i poboljšanju raspoloženja od standardnih medicinskih tretmana za bolove u donjem dijelu leđa.

Prednost joge je što snižava faktore rizika za pojavu srčanih bolesti poput visokog krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi, a istraživači Centra za proučavanje raka Fred Hutchinson u Seattleu otkrili su vezu između redovitog vježbanja joge i manje tjelesne težine ispitujući 15.000 zdravih sredovječnih sudionika.

Ljudi s blagom do umjerenom hipertenzijom mogu imati koristi od joge.

Studija rađena na Sveučilištu u Coloradu pokazala je da bikram joga, koja podrazumijeva izvođenje asana u zagrijanoj sobi, poboljšava fleksibilnost donjeg dijela leđa, ramena i tetiva.

Bavljenje jogom više od 10 godina pomaže uklanjanju anksioznosti i povećava razinu gama aminobuternu kiseline, koja štiti od depresije i anksioznosti. Određene poze opuštaju tijelo i um i pokreću regenerativnu sposobnost organizma.

VJEŽBE ZA JOGU

1. Kobra ili budžangasana jedan od najklasičnijih joga položaja koji “otvara srce”. Lezite na trbuh i oslonite se na dlanove u visini grudi. Polako podignite trup i ispravite ruke. Ostanite u pozi osam udaha.

2. Svijeća ili sarvangasana je za mnoge “kraljica asana”. Brojne su dobrobiti ovog položaja. Recimo, limfni sustav se uz pomoć gravitacije vrlo učinkovito oslobađa od otpadnih tvari. Lezite na leđa, rukama poduprite donja leđa i polako ispružite noge u vis. Ramena su čvrsto na zemlji. U pozi ostanite onoliko vremena koliko vam treba 10 puta udahnete i izdahnete.

3. Ugodan položaj ili sukasana je osnovni sjedeći položaj, poznat i kao “turski sjed”. Sjednite u turski sjed, a dlanove stavite na koljena. Ispravite leđa, oslobodite dijafragmu i deset puta duboko udahnite i izdahnite zrak ..

4. Položaj plesača ili natarajasana ubraja se u balansirajuće asane koja izvija kralježnicu i pomaže da se fokusiramo. Ona razvija osjećaj ravnoteže i popravlja koncentraciju. Otvara prsni koš i pluća, jača kralježnicu i cijele noge, isteže ramena i bedra, oslobađa napetost u zglobu i stopalu, što je dobra prevencija od ozljeda. Stanite s blago razdvojenim stopalima i nagnite trup naprijed. Uhvatite lijevom rukom lijevo stopalo, a desnu ruku ispružite naprijed paralelno s podlogom. Pogled je ravno ispred. U položaju ostanite sedam udaha, pa promijenite stranu.

5. Stolica ili utkatasana je dobila ime na sanskrtu po tome što držeći taj položaj stječemo veliku snagu i moć. Odličan za jačanje nogu. U uspravnom položaju blago savijte koljena, ruke su opuštene pored tijela. Sa uzdahom blago se nagnite naprijed i podignite ruke tako da budu u ravnini s kralježnicom. Ostanite tako pet udaha.

6. Istegnuti trokut ili utite trikonasana omogućuje intenzivno istezanje trupa, naročito bočnih strana, nogu i ruku. Zateže ligamente i poboljšava fleksibilnost cijelog tijela. Širi raskoračni stav, ruke su raširene i polako se sagnite u desnu stranu do stopala. Pogledom pratite lijevu ruku, koja je gore. Izdržite pet udaha pa vježbu ponovite i na drugoj strani.

7.Pas koji gleda dolje ili ado muka svanasana u joga terapiji je zastupljena kod ublažavanja tegoba nastalih u menopauzi i perimenopauzi, zato što stimulira lučenje hormona i time ublažava simptome. Povoljno djeluje kod nesanice, loše koncentracije, artritisa, genitourinarnih tegoba i kod disbalansa nastalih uslijed stresa. Ovaj položaj jača ruke i ramena, popravlja držanje i otvara prsni koš. Iz uspravnog položaja se nagnite naprijed i oslonite dlanovima na podlogu, kao da pravite tijelom oblik krova. Primaknite trup ka butinama koliko možete i ostanite u ovom položaju osam udaha.
Izvor:Novosti