Mediteranska dijeta – jelovnik i pravila

Od drugarice sam čula za mediteransku dijetu. Primetila sam da je ona vidno smršala, pa me je zaintrigiralo da je i ja probam. Moje gotovo svako letovanje provodim u Grčkoj. Probala sam mnoga njihova tradicionalna jela i veoma su ukusna. I pored toga, kada je Grčka hrana u pitanju, moja prva asocijacija je giros. Jedem giros i mršavim, bile su moje prve misli. Postoji li šta bolje? Čitala sam o ovoj dijeti, a i pričala sa drugaricom, i u prvi mah bila razočarana kada sam saznala da se giros retko ili gotovo nikad ne jede. Možda će i neko od vas biti razočaran, ali verujte nema razloga za to. Mediteranska dijeta je pravi izbor kada želite postepeno i zdravo da skinete suvišne kilograme uz raznovrsna i veoma ukusna jela.

Mediteranska dijeta
Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta bazira se na tradicionalnoj ishrani Grka, Italijana i Španaca. Namirnice koje se svakodnevno koriste su: sveže voće i povrće, žitarice od celog zrna i mahunarke. Sir i jogurt se takodje mogu jesti svakodnevno, dok je za jaja, ribu i crveno meso preporučljivo da se konzumiraju jednom do dva puta nedeljno. Kao što verovatno i sami predpostavljate, glavni izvor masti je maslinovo ulje. Karakteristično za ovu dijetu je korišćenje začinskog bilja pout ruzmarina, bosiljka ili origana. Čaša crnog vina posle večere je deo rituala i obradovaće mnoge.

Mediteransku dijetu karakteriše visok procenat masti. Mnoge, kada to i sami zapaze, zbuni i zapitaju se da li će sa takvom ishranom izgubiti kilograme. Pre svega radi se o zdravim mastima, koje dolaze iz maslina, orašastih plodova, avokada i ribe. Ove masti sem što su korisne i zdrave za vaš organizam, pomoće vam da postanete vitki. Uz mediteransku možete koristiti dijetu sa jabukovim sirćetom kako bi ste pospešili rezultate.

Mediteranska dijeta – pravila

Verovatno ste i sami primetili kada ode u restoran u Grčkoj da su porcije male. To nije slučajnost. Mediteranci jedu manje obroke, ali češće. Ishrana je balansirana, od svežih i zdravih namirnica. Zaštitni znak ove dijete je maslinovo ulje, bogato zdravim mastima. Koristi se u salatama i namazima, u gotovo svim jelima.

Gazirani sokovi se izbegavaju. Retko se pije i gazirana voda. Mediteranci piju velike količine obične sveže vode. Cedjene sokove vrlo često piju. Naročito cedjenu narandžu uz dodatke grejpfruta i limuna. Kafa posle ručka ili čaša vina posle večere karakteristični su za ovo podnebljebe.

Iako je Grčka poznata po girosu, a Italija po pici ovakve obroke treba izbegavati. U tome ne morate biti baš krajnje striktni. Možete ih jesti jednom nedeljno, kada izadjete sa društvom, ali ne češće. Veoma je bitno kako jedete. Mediteranci jedu polako i uživaju u hrani.

Mediteranska dijeta – plan ishrane

Mediteranska dijeta se razlikuje od većine dijeta po planu ishrane. Ne postoji striktan plan, niti vam je odredjeno kad šta trebate jesti. Samo je potrebno kombinovati zdrave namirnice. Ovo vam omogućava da ishranu prilagodite sebi, jede raznovrsno i uživati u hrani.

  • Svakodnevno jedite: povrće, voće, žitarice, žačini, maslinovo ulje, semenke i koštunjave plodove.
  • Povremeno jedite: sir, jogurt, jaja i riba
  • Jedno nedeljno jedite: crveno meso

Izbegavajte ove namirnice:

  • slatkiše i gazirane sokove
  • beli hleb
  • paštete, salame i viršle kao i drugu preradjenu hranu
  • rafinisana ulja

Mediteranska dijeta – jelovnik

Predstavićemo vam jelovnik za nekoliko dana, kako biste imali jasniju sliku kako ova dijeta treba da izgleda. Za ovu dijetu je specifično da nije potrebno brojati kalorije. Ukoliko kombinujete gore navedene zdrave namirnice, jedete polako i sa uživanjem, češće i manje obroke rezultat neće izostati.

1. dan

Doručak: Grčki jogurt sa ovsenim pahuljicama
Ručak: Lazanje na mediteranski način
Večera: Salata od tunjevine začinjena maslinovim uljem
2. dan

Doručak: Omlet od 3 jaja, paradjz i luk
Ručak: Morska riba na grilu sa pirinčem i salatom
Večera: Salata od paradajza, feta sira i maslinovog ulja

3. dan

Doručak: Kuvano jaje, tost od integralnih žitarica i salata od povrća
Ručak: Grilovana piletina sa povrćem
Večera: Mafini od integralnih žitarica

Ovaj trodnevni jelovnik, kao što smo već napomenuli, ne treba rotirati i stalno primenjivati. Obroke možete i sami smisliti ukoliko se pridržavate gore navedenih pravila. Ova sloboda pri izboru obroka učiniće da promena ishrane bude manje psihički bolna. Za užinu umesto grickalica jedite orašaste plodove, ali ni sa njima ne preterujte jer su izuzetno kalorični. Takodje grčki jogur sa voćem može biti veoma ukusna užina. Ova dijeta treba da promeni vaše svakodnevne navike u ishrani. Pospešićete svoje zdravlje i biti vitki i puni energije. Fizička aktivnost tri puta nedeljno neka postane vaša nova zdrava navika.