Namirnice stvorene za skidanje kilograma

Mrkva, raževi hljeb, žitarice, riba…dosta puta ste čuli da su to zdrave namirnice. Ako ih kojim slučajem ne volite, pronadjite način kako da ih ukusno spremite.

Mrkva
Mrkva

Mi vam donosimo objašnjenje zašto su ove namirnice kao stvorene za skidanje kilograma.

Mrkva

Nakon strogih dijeta, koža najčešće ostaje mlitava i suha, sa ponekom vidljivijom boricom. Uvođenjem mrkve u ishranu, njena čvrstina i svježina ostaju nepromjenjene. Zaslužan je prije svega beta karoten koji se u tijelu transformiše u vitamin A, najbolji faktor protiv starenja. Vitamin A spriječava pojavljivanje bora uništavanjem slobodnih radikala, glavnih faktora za brojne bolesti i starenje prije vremena. Mrkva se može jesti kuhana ili sirova, izrendana ili izrezana na listiće, a divna je i kao niskokalorična užina koja uvijek dobro zasiti.

Sok od paradajza

Paradajz nam je od velike pomoći kad držimo dijetu. Obogaćuje jela sa jako malo kalorija (jedva 25 na 100 g), kako sirov tako i kuhan. Sok od paradajza „hrani“ organizam i puni ga kalijumom, važnim mineralom koji, reguliše rad nervnih završetaka i mišića. Dobra pomoć za vrijeme dijete kada tijelo, pored masti, uvijek gubi i tečnost pa mu je bitno redovno snabdevanje vodom i mineralima. Paradajz se koristi za ukusne sosove i, u obliku soka, savršen aperitiv.

Raževi hljeb

Prema trenutnim istraživanjima, ishrana sa malim glikemijskim indeksom (tačnije na bazi namirnica koje ne dižu puno nivo šećera u krvi) umanjuje apetit i masne naslage. Jedna od najboljih namirnica u tom smislu je raževi hljeb. Spravljen pomoću žitarice koja u tradiciji nordijaca zamjenjuje pšenicu i jako bogat vlaknima, kalcijumom i zeljezom, razevi hljeb, za razliku od bijelog, ima mali glikemijski indeks.Kad njime zamjenimo bijeli hljeb, osjećaj najedenosti raste i duže traje, pa imamo osjećaj da dijetu držimo sa lakocom.

Integralne žitarice

Umanjiti na lak način osjećaj gladi za vrijeme skidanja kila i u isto vreme učiniti boljim rad crijeva: vlakna integralnog hljeba i integralnih tjestenina daju upravo to.

Riba

Da bi se ocuvala savrsena linija i smanjila tjelesna težina, vazno je da tireoidea, koja djeluje na metabolizam, idealno radi. Morska riba je obogacena jodom, bitnim elementom za očuvanje tjelesnih funkcija. Konzumirajuci ribu, podstičemo štitnu žljezdu i lučenje hormona za čuvanje idealne težine.Skuše, sardine i sve druge vrste plave ribe imaju još jednu bitnu funkciju: cuvaju od kardiovaskularnih bolesti. Sadrže, dobre, masne kiseline omega-3 koje smanjuju gustinu krvi, pa krv bolje teče i pomaze posao srcu.