Neki od glavnih razloga zašto vam dijeta neuspjeva

Tijekom dijete ne treba biti samo pažljiv oko izbora i količine hrane, već treba obratiti pažnju i na sitne pogreške kojih najčešće nismo ni svjesni. Navike se teško mijenjaju naročito nezdrave, ali slika zgodnog tijela neka vam bude podstrek.

Dijeta
Dijeta

Pročitajte najčešće pogreške koje se ponavljaju tijekom dijeta i trudite se da ih ne ponavljate u budućnosti.

1. Jedete ispred televizora

Sljedeći put kad omiljenu seriju ili neki napet film zaboravite na hranu! Ukoliko ste gladni sjedite za stol i pojedite obrok. Na taj način bolje ćete odlučiti kada je vrijeme da prestanete s obrokom.

2. Preskakanje doručka

Ako već želite preskočiti neki obrok, to nikako ne smije biti doručak. Zdrav doručak bogat proteinima je osnova za uspješan dan. Ukoliko jedete sat vremena od trenutka kada ste se probudili, ubrzaćete metabolizam, ai spriječiti da se u toku dana prejedete. Spremite sebi omlet i uživajte u danu.

3. Obedujete sa svojom jačom polovinom

Ukoliko svaki obrok jedete sa svojim dragim, to nikako nije dobro, bar za vašu kilažu. Muškarci su prirodno krupniji i treba im više hrane i kalorije nego ženama. Ukoliko naručujete na primjer pizzu za dvoje, servirajte sebi u manji tanjur, spremite sebi salatu ili neki zdraviji obrok. Ako mu pravite društvo, za stolom ne morate jesti identičnu hranu.

4. Često jedete u restoranu

Svi volimo da se počastimo ukusnom večerom u nekom luksuznom restoranu, međutim moramo imati na umu jednu stvar – kuhari ne računa o zdravim obrocima. Za razliku od nas, kuhari neće svaku put voditi računa koliko su obroci začinjeni, da li imaju manje ili više masti. Naravno da ne treba izbaciti obroke u restoranima, ali ako ste počeli neku dijetu, bar ih smanjite.

5. Vjerujete da ste sa salatom “uvijek sigurni”

Salata jeste zdrav obrok i preporučljiv, naročito u dijetama. Međutim, može preći iz vrlo zdravog obroka u kalorijsku bombu ako pretjerate s uljem i drugim dodacima. Probajte s malo maslinovog ulja ili vinskog octa.

6. Previđate da zakuske goje

Ovo je, također, jedna od zabluda. To što predjela i “lake zakuske” ne djeluju na prvi pogled masna i kalorična, to ne znači da nisu. Nutricionisti savjetuju da prije nego što krenete na neku proslavu gdje će biti dosta hrane, spremite kući blagu i zdravu užinu koja će vas zasititi i smanjiti apetit.

7. Čuvate “tajna skladišta” hrane u kući

Umjesto što ćete praviti popis što smijete iz hladnjaka i polica jesti, a što ne, bolje sve nezdrave i kalorične sastojke izbacite iz kuće. Na ovaj način smanjit želju da ih konzumirate i nećete praviti uzaludne liste jer ono što nemamo ispred sebe manje ćemo željeti. Za početak izbacite sve stvari koje vas inače goje: maslac, šećer, bijelo brašno.