Ovo su vježbe za bolju cirkulaciju

Problem slabe cirkulacije može riješiti vježbama istezanja za koje je dovoljno od 15 do 20 minuta dnevno. To je dobra gimnastika za sve krvne žile, jer pomaže mehanizmu njihovog širenja i sužavanja.

Sklekovi
Sklekovi

U slobodno vrijeme, kod kuće možete raditi vježbe istezanja, sklekove, a vani voziti bicikl, ili da otplivate jedan školski čas na bazenu. Ni na poslu ne morate radno vrijeme provesti u istom položaju: ustanite i prošećite, savijte se prema naprijed, vrtite stopalima dok sjedite ukoliko osjećate bol u nogama.

Potrudite se da vam rutina nakon ustajanja ujutro postane petominutno masiranje akupunkturnih točaka. Prvenstveno ušnih školjki, od kojih i treba početi, zatim prijeđite na ušne resice, a završite sa zglobovima i listovima.

Stručnjaci preporučuju nekoliko vježbi kojima će se znatno poboljšati cirkulacija, a tijelo održati u tonusu i kondiciji.

Protezanja

Ujutro nemojte odmah ustajati iz kreveta, nego se prvo protegnite. Dobro istegnite ruke i noge.

Razgibavanja zglobova

Vrtite šakama da razgibate zglobove. Dok stojite, stanite na prste i spuštajte se na pete osjećajući mišiće kako se zatežu. Ovo ponovite najmanje desetak puta.

Vježbe vrata

Okrećite glavu lijevo, zatim desno brojeći do 10. Nakon toga vrtite glavu ukrug, a vježbu završite spuštajući glavu dok ne dotaknete prsa. Ukoliko osjetite i čuti pucketanje u vratu ne brinite, to je znak da vježbe radite ispravno i da vam se ligamenti vrata uspješno razgibavaju.

Sklekovi

Prije jutarnjeg tuširanja napravite seriju od 10 sklekova. To će vam dati snagu potrebnu tijekom dana.

Podizanje peta i prstiju

Vježba naizmjenično podizanje prsti-peta je dobra za pumpanje krvi u noge kada osjetite utrnulost, peckanje ili bol u nogama. Sjednite s koljenima pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na pod. Zatim podignite prste od poda držeći pete na podu. Zatim ih spustite natrag na pod. Ponavljajte vježbu jednom nogom, a potom drugom nogom, a onda pokušajte radite objema nogama u isto vrijeme, da biste konačno završili vježbu ljuljanjem s peta na prste.

Kruženje stopalima

Dok sjedite na stolicia, okrećite stopalo u smjeru kazaljke na satu 10 puta. To će povećati fleksibilnost i dotok krvi u noge. Odmah ćete osjetiti poboljšanje cirkulacije i fleksibilnosti nogu.

Vježbe za šake

Istegnite i raširite prste na rukama. Stisnite šaku i držite nekoliko sekundi, zatim, opet raširite prste. To će spriječiti grčeve i omogućiti bolju cirkulaciju. Pustite zglob i kružnim pokretima okrećite ruku u ramenu, oko jedne minute.

Hodanje

Hodanje je jedna od najboljih vježbi za cirkulaciju. Hodanje čini da se mišići nogu stežu i opuštaju i na taj način pumpaju krv u cijelom tijelu. Hodanje je lakši oblik vježbanja koji također snižava krvni tlak. Počnite s kratkim šetnjama dva ili tri puta tjedno.

Plivanje

Plivanje najmanje opterećuje zglobove i korisno je i lako za tijelo, jer je vježba bez opterećenja. Plivanjem radi cijelo tijelo i poboljšava se protok kisika do srca i pluća. Ljudi svih uzrasta i nivoa kondicije mogu plivati, kao i oni koji pate od boli u mišićima i zglobovima.

Joga

Joga zahtijeva kontrolirano disanje i ovaj tip disanja povećava koncentraciju kisika u krvi, pomaže protok krvi u mišićima i tako poboljšava cirkulaciju.

Biciklizam i ples

Biciklizam je odličan za poboljšanje cirkulacije u donjem dijelu tijela. Ples možda nije svakodnevna vježba, ali je odličan za poboljšanje cirkulacije kroz cijelo tijelo.
Izvor:Novosti