Pilates je sve popularnija metoda vježbanja

Pilates je sve popularnija metoda vježbanja, koja međusobno kombinuje blagotvorne tehnike opuštanja i sportsko-rekreacijske aktivnosti. Iako ima dugu i uspješnu tradiciju, širom svijeta je postao popularan u poslednjih pet godina.

Pilates
Pilates

Pilates je metoda vježbanja kojom se dubinski tretiraju mišići, a temelj mu je povezanost tijela i uma. Način na koji se izvodi ova tjelovježba najviše liči na yogu.

Pilates podrazumijeva program vježbi laganog do srednjeg inteziteta sa niskom potrošnjom energije, pomaže u postizanju fizičke i psihičke ravnoteže, kao i bolje koncentracije. Tijelo postaje više gipko, muskulatura čvršća, a zahvaljujući pravilnom disanju povećava se i kapacitet pluća i poboljšava cirkulacija. Ovaj vid vježbe posebno se preporučuje trudnicama, jer im pomaže da nauče pravilno disati i da se nakon poroda brže i lakše vrate u prethodnu tjelesnu težinu. Način vježbanja temelji se na holističkom pristupu.

Pilates objedinjuje oko 500 vježbi koje usklađuju tjelesne pokrete i disanje tretirajući ljudski organizam kao nerazdvojnu cjelinu. Sve se vježbe izvode vrlo lagano i bez naglih pokreta. Treba naglasiti da se kod ovakvog načina tjelovježbe mišićni volumen ne pojačava, već postaje elastičan, vretenast i gibak.

Postoje dvije varijante pilates vježbi:

fitness pilates i rehabilitacijski pilates.

Fitnes pilates se preporučuje za poboljšanje tjelesne forme, odnosno zdravlja, kao i u toku sportskih priprema, dok se rehabilitacijski pilates prakticira nakon različitih tjelesnih ozljeda.

Rehabilitacijski fitnes mora nadgledati stručnjak. Za laganije vježbe i istezanje potrebna je ravna površina, a za kompletniju tjelovježbu sprave za istezanje i naprave kojima se vježba gravitacija. Pilates treba prakticirati kontinuirano, tri do četiri puta sedmično, u trajanju od pola sata.

Pilates u Vašem domu

Fitness centri u kojima se vježba pilates nisu dostupni svima, no ova vrsta tjelovježbe može se prakticirati i kod kuće. Sa osnovnim varijacijama pilates vježbi bit ćete u trendu i što je najvažnije pravilno oblikovati svoje tijelo.

Stotka

Lezite na leđa i podignite ruke i noge. U tom položaju spuštajte i podižite ruke gore-dole, što brže možete, kao da udarate rukama po vodi. Udišite i izdišite vazduh na svakih pet udaraca. U grupama od po pet udaraca pokušajte napraviti 100. udaraca. Cilj ove vježbe je zagrijavanje i priprema tijela.

Privlačenje obje noge

Ostanite ležati na podu. Koljena privucite prsima i gležnjevima i obgrlite rukama. Postepeno podižite bradu prema prsima. Udahnite i ispružite ruke iznad glave, dok su vam noge pod uglom od 45 stepeni, a leđa čvrsto priljubljena uz pod. Izdahnite i ponovo obuhvatite gležnjeve. Ovu vježbu ponovite pet puta.

Privlačenje jedne noge

Vratite se u ležeći položaj. Privucite desno koljeno prsima, lijevu ruku naslonite na koljeno, a desnom se uhvatite za gležanj. Podignite bradu do prsa, udahnite i lijevu nogu dignite od poda. Izdahnite i ispružite desnu nogu, dok lijevo koljeno privlačite prsima. Sve to ponovite i sa desnom nogom. Vježba se radi pet puta.

Istezanje

Podignite lijevu nogu, a gležanj držite rukama, dok vam je desna noga potpuno ispružena i podignuta nekoliko centimetara od poda. Sve ponovite sa desnom nogom. Vježba se radi pet puta.

Veliki V

Vratite se u ležeći položaj, sa noga,a i rukama ispruženim iznad glave. Udahnite i podignite obje noge, istovremeno podižući ruke preko glave sve dok vam prsti ne budu usmjereni prema stopalima. Trebali biste sjediti u obliku slova V. Izdahnite i lagano se spuštajte. Podižite ruke iznad glave sve dok ne dodirnete pod. Vježbu izvedite pet puta.

Dodatne napomene

Nemojte odustajati ukoliko u početku ne uspijete izvesti svih pet ponavljanja pojedine vježbe. Vremenom će mišići ojačati, što će vam znatno olakšati izvođenje vježbi. Nakon prvog treninga bit ćete energičniji i svježiji, a da bi se postigli konkretni rezultati pilates treba vježbati redovno, tri do četiri puta sedmično. Vremenom možete povećati broj ponavljanja vježbi. Budite ustrajni i već nakon šest sedmica primjetit ćete promjene na svom tijelu, koje će biti čvršće i gipkije.