Pravilnim konzumiranjem hrane do vitkosti

Gojenje ne ovisi samo od onoga što jedemo, već i od toga kada jedemo, osnovni je princip hrono prehrane. Ključ mršavljenja po ovoj prehrani leži u pažljivom kombiniranju određenih vrsta namirnica kao i po vremenu tijekom dana kada ćemo ih unositi.

Pravilno konzumiranje hrane
Pravilno konzumiranje hrane

Prema tvrdnjama dr. Alena Delabosa, autora hrono prehrane, ovisno o doba dana kad unosimo hranu, ona se drugačije razgrađuje u tijelu. Da li će se hrana pretvoriti u salo ili energiju, ovisi prvenstveno od toga kada smo je konzumirali. Ako pravilno rasporedimo obroke, kalorije će se “pametno” trošiti, a mi ćemo topiti kilograme.

Jelovnik hrono dijete se sastoji od tri glavna obroka – doručka, ručka i večere, i popodnevne užine. Između nije dozvoljeno grickanje, čak ni voće.

Optimalan razmak između obroka je tri do četiri sata, a dobro je što nema brojanja kalorija, niti ograničavanja količine. Dovoljno je da prestanete jesti kada ste siti.

KAKO RASPOREDITI OBROKE?

DORUČAK DO 9 SATI

Prvi vrhunac lučenja kortizola je dva sata nakon buđenja. Inzulin se podiže i tad je najbolje jesti složene ugljikohidrate (integralne žitarice) i namirnice životinjskog porijekla, jer naše tijelo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masnoće i proteine​​. Doručak nikako ne smije se preskače, poželjno je čak biti obilan.

Jedite tostirani crni kruh, šunku, sireve, proju, pite, picu, kiselo mlijeko, maslac, jaja. Sve je dopušteno osim šećera i voća, jer se prebrzo razgrađuju.

RUČAK IZMEĐU 13 I 14 SATI

Četiri sata poslije doručka je drugi kortizolski vrhunac, u to vrijeme se luče enzimi koji prerađuju proteine​​. Ručak treba se bazira na namirnicama bogatim proteinima: juneće šnicle, puretina, piletina, riba, jaja. Uz ovakva jela može se jesti povrće, najbolje kuhano ili kao svježa salata. Dva puta tjedno može se kao ručak uzeti obrok s ugljikohidratima, ali u tom slučaju treba izbaciti proteine​​.

I mlijeko je malo namirnica je zabranjeno u ovoj dijeti. Osim grickalica, gaziranih i zaslađenih pića, margarina i ostalih namirnica koje su bogate transmasti, na crnoj listi su kravlje mlijeko (teško se vari) i jogurti. Ostali mliječni proizvodi su dozvoljeni, a posebno se preporučuje kiselo mlijeko. Ovakav način prehrane dozvoljava da se povremeno pojede kolač ili slatkiš po izboru, ali pod uvjetom da se pojede u pravo vrijeme.

UŽINA IZMEĐU 16 I 18 SATI

Treći vrhunac lučenja kortizola je tada dosta slabiji, razinu inzulina je nizak, a glukoza se pretvara u glikogen, koji će tijelo iskoristiti kao energiju i neće ga pretvoriti u masne naslage. Zato za užinu smijete pojesti komad kolača, 30 g crne čokolade, med, voće (s niskim glikemijskim indeksom) ili namirnice bogate biljnim mastima – orasi, maslac od kikirikija, masline.

VEČERA – NAJMANJE 2 SATA PRIJE SPAVANJA

Naše tijelo u večernjim satima gotovo da više ne luči nikakve enzime, pa zbog toga večera treba biti što je moguće laganija. Treba jesti hranu koja će zasititi, a nije bogata mastima i ugljikohidratima. Riba i nemasna salata su najbolji izbor. Paradajz, crvene paprike i gljive su također dozvoljene, ali ne i grašak i škrobno povrće.

PRIMJER JELOVNIKA

DORUČAK – 2 kuhana jajeta, prepečen tost s polovine žličice maslaca, 30 g sira po izboru.

Ako osjetite glad 2 sata poslije doručka možete popiti čašu cijeđenog soka od naranče

RUČAK – proteinska opcija: 200 g pečene posne govedine, 60 g kuhanog graška, porcija svježe salate, šalica čaja po izboru

RUČAK – ugljikohidratnog opcija: 200 g kuhane tjestenine prelivene paradajz sosom, zelena salata začinjena s malo limunovog soka (izabrati jednu od dvije ponuđene opcije).

UŽINA – 30 g čokolade ili komad kolača ili nekog drugog slatkiša, ili voće.

VEČERA – 200 g morske ribe pečene u foliji, miješana salata (zelena salata, rajčica, paprike)

PREDNOSTI HRONO DIJETE

Jelovnik u ovoj dijeti je zdrav i nutritivno bogat. Iako zahtijeva malo planiranja, u ovoj dijeti nema gladovanja, kao ni jo-jo efekta, koji prati većinu dijeta. Dosta osoba koje su se pridržavale ovakve prehrane reguliralo je šećer u krvi, razinu kolesterola i triglicerida.