Šta trebamo jesti prije i poslije vježbanja?

Bez obzira na to vježbate li samo povremeno ili ste atletičarka koja trenira za maraton, hrana izrazito utječe na način kako ćete izvoditi vježbe.

O kojoj se hrani točno radi?

Danas postoji zaista veliki izbor sportskih napitaka, energetskih štanglica, različitih dodataka, pa je vrlo teško odabrati koji od njih su bolji i kvalitetniji. Također, uvijek se postavlja pitanje, možete li izbjeći kupovinu tih skupih suplemenata, odnosno možete li sve potrebne sastojke dobiti samo iz dobro planirane prehrane. Odgovor je da!

Ipak, ono što treba imati na umu je da su za vježbanje vrlo važni ugljikohidrati, proteini, nezasićene masne kiseline i tenost. Naime, ljudski mišići ovise od ugljikohidrata kao što su oni u kruhu, cjelovitim žitaricama, tjestenini, riži, voću i povrću, jer oni daju brzi izvor energije. Proteini su pak potrebni za izgradnju i održavanje mišićne mase i zdravlje samih krvnih stanice, jer one su zaslužne za dovođenje hrane do mišića. Tekućina je potrebna kako bi se tijelo moglo normalno rashlađivati​​. Bez tih svih ključnih stvari tijelo neće funkcionirati na najbolji mogući način.

Prije vježbanja

Vjerujemo da su se mnoge osobe našle u situaciji kada su se vježbajući, pa čak i nakon dva ili tri sata nakon jela osjećale tromo, ili su pak osjećale mučninu i težinu hrane u želucu. Zato se postavlja pitanje postoji li savršeno jelo prije fizičke aktivnosti?

To je jelo s malo masnoća, ne prevelikom količinom ugljikohidrata i proteina, malo vlakana, dosta tekućine i naravno sastavljeno od namirnica koje su vam dobro poznate i na koje je vaše tijelo naviknuto. Naime, prije vježbanja nemojte isprobavati neku novu hranu ili sastojke za koje ne znate kako će vaše tijelo podnijeti. Meso s roštilja ili mala pizza je vrlo dobar obrok prije vježbanja, ali izbjegavajte prženu i masnu hranu, ali i slatka pića.

Za vrijeme vježbanja

Jedna od najvažnijih stvari je da za vrijeme vježbanja pijete dosta tekućine, po mogućnosti vode ili neko drugo sportsko piće, jer voda vam omogućuje hlađenje organizma koji se pregrijava vježbanjem. Dakle, vrlo je važno započeti s konzumiranjem tekućine dva sata prije vježbanja. Popijte oko pola litre.

Postoji i vrlo jednostavan način mjerenja hidratacije u organizmu. Izmjerite se se prije i poslije vježbanja i razliku u težini zamijenite s četiri decilitra vode na pola kilograma. Provjerite boju urina. Ako ste dovoljno hidrirani, boja će biti svjetlo žuta.

Što se pak tiče vrste pića za vrijeme vježbanja dovoljna je obična voda. No, ukoliko vježbate na visokim vrućinama i visokoj vlagi, te dulje od 60 minuta, sportska pića ne samo da će vas hidratizirati, nego će vam dati so i potrebne ugljiene hidrate nastaviti s vježbanjem.

Poslije vježbanja

Jedini način na koji možete povećati masu svojih mišića je progresivnim vježbanjem na spravama. Proteini vam pomažu u izgradnji mišićnog tkiva, no ono što je ključno, oni moraju doći do mišića kroz vježbanje. Najbolja mjera je oko 20 grama nemasnog mesa ili dvije šalice nemasnog mlijeka ili pak jedan proteinski napitak. Naime, mišićima su potreni proteini za rast i oporavak, a najbolji trenutak da date mišićima ono što im treba je nakon vježbanja i to u roku od dva sata. Vašem tijelu u principu nije važno od kuda će dobiti proteine ​​- od mesa, mlijeka, jaja ili pak proteinskog napitka. Na vama je odluka što ćete od toga konzumirati.

Kada jesti?

Vjerujemo da ste, ako se više ili manje redovito bavite rekreacijom tijekom godina čuli različite savjete oko toga da ne smijete jesti ništa prije vježbanja ili da smijete jeste najkasnije dva do tri sata prije.

Ali, što je stvarno istina?

Obroci najviše ovise o vrsti vježbanja. Na primjer radi li se o kratkom brzom hodanju ili trčanju, tada možete to obaviti na prazan želudac. Samo prije toga popijte čašu vode. Za intenzivnije vježbanje, pojedite lako razgradive ugljikohidrate (tost, pola običnog peciva, bananu, voće u količini jedne šalice i sl..) I popijte čašu vode.