Šta žene trebaju znati o treningu u teretani?

Postoji nekoliko zaključaka koje žene donose čim kroče u teretanu. Često se zato ne trude dovoljno ili ne na pravi način, pa je zato korisno znati nekoliko sljedećih činjenica.

Trening u teretani
Trening u teretani

Trening sa utezima vas neće nabildovati

Žene često zbog bojazni od velikih, nezgrapnih mišića izbjegavaju sve ili većinu vježbi s utezima. Naime, hormonalna slika žena je vrlo nepovoljna kada je u pitanju veliki mišićni rast, zato i ne treba da se bojate utega svih težina i slobodno možete bazirate svoj ​​trening na njima.

Takav tip treninga potaknut brojne pozitivne promjene na vašem tijelu; prevencija ozljeda uslijed jačanja vezivnog tkiva i zglobova, smanjenje rizika oboljenja od osteoporoze, povećanje funkcionalnosti prilikom svakodnevnih aktivnosti i dr..

Također, žene često previde činjenicu da će morati koristiti i nešto veća opterećenja ako žele postigbu određeni mišićni tonus-i “zategnu” svoje tijelo.

Ne postoje vježbe za žene i vježbe za muškarce

Još jedna velika zabluda koja mnogim ženama stoji na putu do ostvarenja toliko željenih rezultata jeste izbjegavanje onih “težih” vježbi, koje su eto, samo za muškarce.

Vjerojatno ste primijetili koliko se razlikuje izbor vježbi kod muških i ženskih početnika u teretani. Neka razlika između žena i muškaraca u samom programu treninga ipak postoji, ali apsolutno sve vježbe koje izvode mušarci, mogu raditi i žene. Vježbe, koje često izbjegavaju će ih ipak brže dovesti do cilja.

Na primjer, žene često izbjegavaju čučanj s opterećenjem; uglavnom izvode neke bolje varijacije s puno ponavljanja ili ga uopće ne rade, te baziraju svoj ​​trening na nekoliko vježbi stražnjice. Ako želite podići i učvrstiti stražnjicu bazirajte svoj ​​trening na vježbama poput čučnjevi.

Vježbe za skidanje masnih naslaga

Iako skoro svi početnici, neovisno od pola, dolaze u fitness centre i traže vježbe kojima će skinuti masno tkivo upravo s nekog dijela tijela, žene su ipak te, koje primjerice baziraju svoj ​​trening na vježbama za bedra jer ih žele učiniti tanjima.

Kada krenete u teretanu, nemojte tražiti vježbe za “kritične” dijelove tijela s kojeg treba skinuti masne naslage – to ćete uraditi smanjenjem unosa kalorija i / ili povećanjem aktivnosti.

Genetski, žensko tijelo ima tendenciju da skuplja masno tkivo pretežito u donjem dijelu, na području bokova ali do izgaranja tih masnih naslaga dolazi kada je tijelo prisiljeno njih koristi kao izvor energije – kada trošimo više kalorija nego što unosimo.

Ako ipak želite povećati neke zaostale mišiće, onda u programu možete posebno naglasiti neki dio tijela, ali trenirajte tijelo kao cjelinu, ne zapostavljajući nijednu mišićnu skupinu.